Izbušena tri nova bunara na vodoizvorištima Ključ i Meminac

Izbušena tri nova bunara na vodoizvorištima Ključ i Meminac

Foto: Urban City / I.J. // ilustracija

U cilju poboljšanja kvaliteta vodosnabdevanja Grada Požarevca izbušena su tri nova bunara na vodoizvorištima Ključ i Meminac.

Vrednost ove investicije iznosi 36 miliona dinara, radove je izvelo PD „Georad“ Drmno.

Prema rečima gradonačelnika Grada Požarevca Saše Pavlovića, cilj bušenja ovih bunara je snabdevanje grada dovoljnim količinama kvalitetne vode. Pavlović je rekao da po analizama voda nije opterećena nitratima i drugim elementima. On je istakao da je prvi bunar koji je izbušen dubine 150 metara, u toj bušotini, nitrati su reda veličine 2 miligrama po litru. Izbušen je još jedan bunar na dubini od 80 metara i na tom bunaru nitrati su svega 0,3 mg/l. Trenutno se odvijaju radovi na bušenju trećeg bunara na području Meminca.

Prema Pavlovićevim rečima očekivana izdašnost sva tri bunara trebalo bi da bude oko 40 litara u sekundi vode veoma dobrog kvaliteta.

Ovim bunarima će se dugoročno rešiti i stabilizovati snabdevanje Požarevca vodom za piće. Dok se ne izgradi novo izvorište Jagodica.

Zbog sastava zemljišta ne može doći do mešanja vode sa visokim sadržajem nitrata sa manjih dubina sa vodom u dubinskim bušotinama, rekao je Aleksandar Avramović iz PD „Georad“.

Aleksandar Dimitrijević direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, je ovom prilikom rekao da ova voda ima visoku ph vrednost i da je „meka“ praktično je alkalna voda jer ima vrednost preko ph 8. To spada maltene u slabomineralne mineralne vode i suvi ostatak je vrlo mali.

KOMENTARIŠI