FOTO: URBAN CITY / B.P.

U Galeriji savremene umetnosti 1. decembra otovrena je izložba radova sa likovne kolonije „Od brazde do hrane“ u organizaciji Udruženja Art krug PM iz Požarevca.

Izloženi radovi nastali su ovog leta povodom obeležavanja 150 godina od postanka Poljoprivredne škole u Požarevcu. Ovogodišnji saziv okupio je više od dvadeset umetnika iz Srbije koji su predstavili ne samo život i rad ove škole već i poljoprivrednu proizvodnju kao jednu od osnovnih delatnosti društva. Na Tulbi ovog leta stvarali su umetnici iz Beograda, Požarevca, Paraćina, Smedereva, Niša, Žagubice, Smederevske Palanke – Dušan Mikonjić, Miodrag Eleezović, Pavle Miladinović, Miroslav Arsić, Rodoljub Karanović, Marija Aleksić Čanković, Srećko Zderavković, Vladan Ranđelović i drugi.

Izložbu je otvorio likovni kritičar i slikar, učesnik kolonije, Zdravko Vučinić, obrativši se publici rečima: „Značajan doprinos razvoju domaće kulture, čini ovaj saziv slikara u Požarevcu koji je sazdan od stvaralaca iz raznih krajeva Srbije. Naime, smišljenim odabirom autora, susret je ispunio sva očekivanja, zapravo, pobudio kreativno nadahnuće pojedinaca, te nije slučajno što je ovogodišnji susret iznedrio zamašan broj vrednih dela.
Bez namere da pomenem znana, mahom relevantna imena autora, još manje, da se zabavim analizom njihovih postignuća, treba kazati da ona profilišu sponu sa živom stvaralačkom praksom. Učesnici kolonije pripadaju različitim generacijama, čime su, razume se, prisutni raznoliki likovni aspekti. Ovlašnim uvidom u njih, zapaža se širok raspon interesovanja. Na prvom mestu vidno je poštovanje tradicije, koja podrazumeva osetljivost za materiju i materijalizaciju likovne ideje, što znači da njihova dela odišu lepotom oblika i forme, važnom idealu srpske umetnosti.

Nadalje, primetno je da se krug njihovih interesovanja u stilskom pogledu prostire od lirski intoniranih, poetski iznijansiranih do ekspresivnih poimanja, oličenih snažnim bojenim impulsima. Uočljivi su, takođe, prilozi u kojima se naziru asocijativni, čak posve apstraktni afiniteti. Zajedno sa nadnaravnim, katkad podsvesnim promišljanjem sveta, oni upotpunjavaju sliku ovogodišnje, rekao bih, uzoro upriličene smotre.

Ovom prigodom treba odati priznanje pokrovitelju i organizatoru, pre svega, Pavlu Miladinoviću, koji je ovaj saziv učinio prestižnom likovnom manifestacijom.

Ostaje uverenje, da kolonju u Požarevcu treba nadalje negovati, razvijati i, koliko je moguće, širiti njene raspone u korist likovnog uzdizanja mesta u kojem se odvija, još više, zarad domaće kulture.“

Izložba traje do 21. decembra, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI