Izložba gljiva: Kreativni mališani u svetu gljivarstva

Izložba gljiva: Kreativni mališani u svetu gljivarstva

Foto: P.Ž.

Ekološko gljivarsko društvo „Viminacijum“ iz Kostolca osnovano je u novembru prošle godine. Rad ovog udruženja zasniva se  na istraživanju i proučavanju makromiceta, edukaciji stanovništva, a pre svega dece i omladine o značaju gljiva u prirodi i pravilnom korišćenju ovog resursa.

Članovi EGD „Viminacijum“, čiji je predsednik Biljana Petrašković, svoje aktivnosti sprovode kroz edukacije i istraživački rad na terenu, izložbe, predavanja i projekte. Zanimljivu Izložbu gljiva, na kojoj su predstavljeni radovi dece sa konkursa „Moja najlepša pečurka“, ovo udruženje je organizovalo 11. septembra na kostolačkoj plaži „Topoljar“.

Foto: P.Ž.

Izložbu je otvorio Zoran Jelenković, predsednik Mikološkog saveza Srbije, ističući značaj gljivarstva i spajanja čoveka sa prirodom. Učesnici likovnog konkursa bili su učenici osnovnih škola „Jovan Cvijić“ iz Kostolca i „Vuk Karadžić“ iz Požarevca, koji su se sa svojim učiteljicama odazvali našem pozivu za saradnju. Najveći odziv zabeležen je u izdvojenom odeljenju OŠ „Jovan Cvijić“ u Klenovniku, odakle je svoje radove pripremilo 19 učenika učiteljica Vesne Pešić-Životić i Sanje Tizmanov. Na izložbi su predstavljeni radovi različitih tehnika, od crteža do 3d instalacija. Najuspešniji mališani su dobili prigodne nagrade, koje su obezbedili prijatelji ove manifestacije.

U drugom delu posetioci mogli da vide gljive našeg kraja. Članovi EGD „Viminicijum“ su sa svojim gostima, članovima brojnih udruženja gljivara i Mikološkog saveza Srbije, subotnje jutro proveli u gljivarenju. Zbog brojnosti gostiju gljivarilo se na dva terena, u šumama oko Mlave i oko Dunava u blizini sela Ostrovo. Grupe su vodili sertifikovani determinatori koji su potom sve sakupljene gljive determinisali i pripremili za izložbu. Specijalni gost na izložbi je bila i Mirjana Davidović, autor knjige ‚‚Gljive blago nasih krajeva“. Ispred izložbenog dela svoj štand je imalo Udruženje žena „Klenovnik“, čije članice su za sve goste pripremile brojne poslastice i još jednom pokazale svoju humanost. One su novac od prodaje svojih poslastica uplatile su za lečenje Luke Petrović Jovanovića.

KOMENTARIŠI