Izložba grafika Višnje Nikolić u Maloj galeriji Narodnog muzeja

Izložba grafika Višnje Nikolić u Maloj galeriji Narodnog muzeja

U Maloj galeriji Narodnog muzeja 19. jula do 2. avgusta otvorena je izložba grafika umetnice Višnje Nikolić.

Foto: GSU

Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja u Požarevcu koja je tom prilikom kazala:

“Preuzimanjem oblika iz sveta koji je okružuje i njihovim
propuštanjem kroz ravan apstraktnog mišljenja, Višnja Nikolić je stvorila autentičan znakovni jezik kojim nastoji da dokuči, materijalno uobliči i interpretira duhovnu i intelektualnu spoznaju fizičkog sveta.

Asocijativni prizori njenih grafika autorke, satkani kroz svedenu figuraciju i apstrahovane oblike, sadrže klicu simboličkog govora koji se proteže od linearnog i geometrijskog grafičkog znaka, svedenih fragmenata svakodnevnog života, do same prirode.

Poetsko uporište u lokalnom ambijentu rezultiralo je ikonografijom kojom dominira zvučna putenost prirodnih formi datih u dve dimenzije čiji kolorit poseduje autonomiju neopterećenu mimetičkim pristupom. Ove grafike koje imaju svoj život i bez konkretizovanog prisustva ljudi izgravirane su sa prefiksom bezvremenosti.

Autorka suvereno vlada tehnikom i svakim otiskom demonstrira kultivisan pristup grafičkom mediju. Radovi mlade autorke predstavljaju onu vrstu umetničkog izraza koji sa dozom optimizma ukazuje na vitalnost likovnog postupka i uliva veru u neiscrpnost njegovih estetskih potencijala.”

Foto: GSU

Višnja Nikolić rođena je u Inđiji 24.02.1983. godine. Diplomirala 2005. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – grupa za grafiku u klasi profesora Zorana Todovića. Magistarske studije na Akademiji umetnosti završila je 2010. godine.

2006. dobitnik je stipendije KulturKontakt-a Austrije za Internacionalnu letnju akademiju lepih umetnosti u Salcburgu, odsek grafika u klasi profesora Konrada Vintera.

Foto: GSU

Iza sebe ima 12 samostalnih izložbi i preko 60 grupnih u zemlji i inostranstvu. Učesnica je više umetničkih projekata kako u regionu tako i na međunarodnoj umetničkoj sceni, kao i nekoliko radionica i kolonija u Srbiji. Od 2006. godine član ULUV-a. Živi i radi u Novom Sadu.

KOMENTARIŠI