Izložba „Identiteti geometrije“ otvorena u Požarevcu

Izložba „Identiteti geometrije“ otvorena u Požarevcu

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Crtež kao oblik vizuelne komunikacije okupio je trjicu umetnika različitih generacija koji su se predstavili požarevačkoj publici izložbom „Identiteti geometrije“ u četvrtak, 27. jula u Galeriji savremene umetnosti.

Milovan Dagović Dago, magistar vajarstva sa završenom Akademijom likovnih umetnosti u Sarajevu, Slavko Luković i Vladan Marjanović, sa završenim Fakultetima likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima grafika odn. grafika i knjiga, sučelili su umetnička mišljenja o liniji, tački i praznini u skladu sa svojim senzibilitetom, naklonošću i iskustvom. Njih spaja Srednja umetnička škola u Užicu – izložena dela su radovi dvojice nekadašnjih učenika, Lukovića i Marjanovića, i nekadašnjeg profesora, Dagovića.

Izložbu je otvorila Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, osvrnuvši se na svakog umetnika ponaosob. „Milovan Dagović Dago karakterističnim vrtlozima, šarama i šrafurama stvara jasnu, linearnu, svedenu, pa čak i minimalističku umetnost. Tempo usporavanja i ubrzanja vidljivi su na površini. Linije precizne, mrlje smišljene, oblici iznedreni. Ovi Dagovićevi „umetnički dijagrami“, susreti vidljivog i nevidljivog, sabiraju umetnikov put formiran na vajarskom odseku, gde crtež ostaje srž, osnova daljeg umetničkog promišljanja, koje on razvija i kroz skulpturu, sliku, instalaciju. Slavko Luković usmerio se ka slici u duhu geometrijske apstrakcije. Njegov rad ima za cilj da uvede niz apstraktnih vizuelnih jezika koji počinju da se infiltriraju u prostor jedni drugima, ometajući njihov originalni izraz i razvijajući apstraktni dijalog. Nastala dela često se bave antagonizmom između tačne geometrijske forme i dekonstruišuće, secirajuće obrade površina. Vladan Marjanović, zaokupljen je preciznom anatomsku aurom i figurom u stanju metamorfoze i preinačavanja. Njegovi crteži prikazuju pretakanje živih i neživih formi na suptilno erotski nadrealan ili nelogičan način.

Marjanoviću apstrakcija pruža slobodu od naracije i uslovljavanja, takođe mu obezbeđuje nivo privatnosti, oslobađanje od preferencija i mišljenja.“

Na kraju večeri publici se obratio Vladan Marjanović, jedan od autora izložbe, zahvalivši se Narodnom muzeju na prilici da se izlože odabrana dela.

Izložba je otvorena do 12. avgusta, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI