Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”

Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”

Izložbu je otvorio pukovnik prof. dr Miroslav Talijan, načelnik Vojne akademije u Beogradu

Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda, postavljena je u centralnom holu Vojne akademije u Beogradu, povodom obeležavanja Dana Vojne akademije Univerziteta u Beogradu.

Foto: Grad Požarevac

Izlozba je svečano otvorena 15. marta 2018. godine, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa rektorom Univerziteta odbrane general-majorom prof. dr Mladenom Vuruna.
Na svečanosti otvaranja izlozbe auditorijumu se obratila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.

Foto: Grad Požarevac

Izložbu je otvorio pukovnik prof. dr Miroslav Talijan, načelnik Vojne akademije u Beogradu.

Izložbu su posetili i gosti na svečanosti obeležavanja Dana Vojne akademije u Beogradu, 16. marta 2018 – predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, profesori i saradnici Univerziteta odbrane, kao i brojni saradnici i prijatelji Vojne akademije.

Foto: Grad Požarevac

Izloženo je 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima-cirada, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga pritvorenika Banjičkog logora na stalcima, monitor sa blokovima fotografija i faksimilima dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvislinških predstavnika vlasti; fotografije spoljašnjeg izgleda logora i unutrašnjosti, sa snimcima hodnika, vrata soba i krvavog stepeništa; fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga, fotografije asanacije terena (strelište u Jajincima) i fotografije ekshumacije, identifikacije i sahrane žrtava logora Banjica.

Foto: Grad Požarevac

Izlozba gostuje na Vojnoj akademiji u Beogradu do 30. marta 2018.godine.

KOMENTARIŠI