Izložba „Parteon praiskona“ u GSU Požarevac

Izložba „Parteon praiskona“ u GSU Požarevac

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Izložba radova rađenih kombinovanim tehnikama koje uključuju keramiku i grafiku „Parteon praiskona“, autora Novaka Novakovića, umetnika iz Ćuprije, otvorena je 1.11. u Galeriji savremene umetnosti.

Kako je saopšteno iz Narodnog muzeja u Požarevcu koji je organizator ove izložbe, reč je o delima koje je Novaković stvarao u periodu od 2020. do 2022. godine. Izložena dela kako većih tako i manjih formata objedinjena su kroz inspiraciju božanstvima neolitskog čoveka u Novakovićev svojevrsni „Parteon zaboravljenih idola“ oživljenih savremenim likovnim jezikom.

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević napomenula je da se Novak Novaković bavio konceptom univerzalnosti koji je svojom umetnošću objedinio inspiraciju materijalnim izdancima vinčanske kulture, u vidu figurina, žrtvenika i prosopomorfnih poklopaca, sa drevnom mezoameričkom kulturom iz koje prenosi uticaje civilizacije Maja i Asteka u vidu „kulture maski“. Ona je dodala da je „navedene pradavne citate autor izradio na savremen način kombinujući grafiku i keramiku, otisak i zemlju, eksperimentišući i usaglašavajući vrste primenjene umetnosti. Zemljane boje vinčanske umetnosti i tirkizne mezoameričke stvorile su jedinsvenu impresiju ne narušavajući sklad preuzetih oblika. Monumentalan utisak sa predstavljenih predmeta praistorijskih formi daje na znanje i upozorava savremenog čoveka da nije kasno povezati se sa silama prirode u koje je praistorijski čovek verovao i poštovao, da bi se održala univerzalna priroda čovečanstva i njegova sposobnost da proizvodi široku raznolikost.“

Publici se obratio i sam umetnik rekavši da je ciklus započet u doba korone kada se akumulirana energija sakupljana desetak godina unazad u dodiru sa savremenom umetnošću donela, njemu kao umetniku, zreliji odnos prema stvaranju. Ishod je bio ciklus inspirisan praistorijom u kome je Novaković razmišljao kako su se ljudi praistorije odnosili prema predmetima i kako bi na njih gledali danas.

Novak Novaković je rođen u Ćupriji 1985.godine. Završio „Umetničku školu“ u Nišu 2004.godine kao đak generacije grafičkog odseka. Master studije završio je u Nišu 2010. godine na odseku za primenjenu umetnost, grafički dizajn.Jedan je od osnivača i aktivni član udruženja „Zavičajni klub likovnih umetnika Ćuprije“, koje vodi od njegovog osnivanja 2009.godine.Član ULUS-a od 2012.godine.Učesnik je na više likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je urealizaciji mnogih kulturnih projekata, kao neposredni izvođač ili organizator.Godine 2012. radio je kao koordinator i stručni saradnik na projektu „Inkluzija invalida putem izrade suvenira“ Turističke organizacije opštine Ćuprija, kao i edukator na istom projektu 2014. i 2015. godine.Od 2013. godine radi kao direktor Muzeja „Horeum Margi-Ravno“ Ćuprija. Angažovan je kao stručni saradnik za kreativnu sekciju Doma učenika srednjih škola „Srećno“ od 2016. godine. Iza sebe ima 18 samostalnih izložbi održanih u Ćupriji, Jagodini, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Mladenovcu, Somboru, Paraćinu, Ivanjici…

Izložba je otovrena do 16.11.2022. godine, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI