U Srednjoj školi u Velikom Gradištu, u ponedeljak, svečano je otvorena izložba o Milutinu Milankoviću, jednom od najvećih srpskih naučnika.

U organizaciji Udruženja “Milutin Milanković“ iz Beograda i Srednje škole iz Velikog Gradišta, uz podršku lokalne samouprave, veliki broj učenika, profesora, direktora javnih preduzeća i ustanova upoznao se sa životom i delom našeg slavnog naučnika.

U svečanoj sali Srednje škole, na ceremoniji otvaranja izložbe o Milutinu Milankoviću govorili su Zoran Tašić, direktor Srednje škole, zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, i Slobodan Stojanović, potpredsednik Udruženja. Ovom prilikom prisutni videli i film o najznačajnijem srpskom naučniku koji je karijeru napravio u Srbiji.

Foto: Opština Veliko Gradište

Milutin Milanković, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu, iskazao se u nizu naučnih disciplina: matematici, klimatologiji, meteorologiji, astronomiji, geologiji, geofizici, geografiji i građevinarstvu. Tvorac je reformisanog Julijanskog kalendara, ali je u svetu najpoznatiji kao autor astronomske teorije klimatskih promena, kojom je objasnio misteriju ledenih doba.

Njemu u čast, jednom krateru na tamnoj strani Meseca dato je njegovo ime, a doneta je odluka da se i krater na Marsu nazove Milanković. Takođe i planetoid, kojeg su otkrili srpski astronomi, nosi ime 1605 Milanković. Evropsko geofizičko društvo ustanovilo je medalju „Milutin Milanković” 1993. godine za izuzetne zasluge u dugoperiodičnom proučavanju i modeliranju klime..

KOMENTARIŠI