Izložba „Put pravih vrednosti“ u Požarevcu

Izložba „Put pravih vrednosti“ u Požarevcu

FOTO: URBAN CITY / B.P.

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu će u petak, 30. septembra 2022. godine biće otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravnih vrednosti“. Ovom izložbom koja će trajati do 13. oktobra, zvanično će biti završena Evropska nedelja sporta.

Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevina Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Na izložbi je predstavljena hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Izložbu će otvoriti gospodin Saša Pavlović, gradonačelnik grada Požarevca i gospodin Mirko Nišović, član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijski šampion i vicešampion u kajaku iz Los Anđelesa 1984.

Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine. A ono što ovu izložbu čini posebnom i što svaki ljubitelj sporta treba da vidi, su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.

KOMENTARIŠI