Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ otvorena u Nišu

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ otvorena u Nišu

Povodom obeležavanja 80 godina od demonstracija 27. marta, Aprilskog rata i ulaska okupatora u Niš (8.april), ali i Dana Narodnog muzeja Niš (1. april), Narodni muzej Niš je, pod pokroviteljstvom Grada Niša, preuzeo izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i MC „Odbrana“ Ministarstva odbrane RS, i postavio u Galeriji „Sinagoga“ Narodnog muzeja Niš.

Na otvaranju izložbe su govorili direktorka Istorijskog arhiva dr Jasmina Nikolić i predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović.

U svom obraćanju Mijatović je pozdravio sve prisutne u ime građana Požarevca i zatim je dodao:

“Neposredni povod za posetu ove izložbe Nišu objedinio je nekoliko događaja. Njime se sećamo ulaska okupatora u grad Niš 8. aprila 1941. godine, ali i Aprilskog rata, kao i to da je 80 godina prošlo od demonstracija 27. marta. Sve su to događaji koji su prethodili najvećem stradanju u 20. veku i zato su izložbe poput ove važne, da njima pokušamo učiniti da se istorija ne ponavlja, u onim njenim tragičnim delovima. Brojne fotografije, dokumenta i isečci iz novina koji zajedno čine ovu izložbu, vratiće nas u prošlost i pokazati kako su i te godine proticale onima koji su preživeli stradanja u našoj zemlji. Počastvovan sam što na tom putu čuvanja sećanja, Istorijski arhiv iz grada iz kog dolazim ima značajnu ulogu i što će nam pomoći da se tokom ove izložbe podsetimo, oprostimo ali nikada ne zaboravimo.

PREDRAG MIJATOVIĆ, Foto: Urban City

Takođe, drago mi je što je ova izložba sećanja i deo obeležavanja velikog jubileja – 88 godina od osnivanja niškog Narodnog muzeja. Verujem i da će Nišlije, poštujući sve epidemiološke mere, dati značajan doprinos povećanju broja onih koji su videli ovu izložbu, a koji do sada iznosi već preko 4.000 posetilaca.”

Posle Niša, izložba nastavlja putovanje u gradove Kraljevo, Vranje, Leskovac…

KOMENTARIŠI