Izložba slika beloruskih umetnika

Izložba slika beloruskih umetnika

U Galeriji savremene umetnosti 09.03.2017.godine svečano je otvorena izložbas lika «Srbija u očima savremenih beloruskih slikara». Izložbu su organizovali ULS-a «Đura Jakšić» Požarevac i Narodni muzej.

Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja koja je kazala: «Izložba „Srbija u očima savremenih beloruskih slikara“ jeste prilika da se domaća publika upozna sa umetnicima i umetnošću koja postoji van naših granica. Za početak odabrani su beloruski umetnici koji su stvarali ove slike na međunarodnoj koloniji „Ljubav i razumevanje“, boraveći u Srbiji.

Beloruske umetnike najviše je okupirala priroda data u realističnoj slikarskoj tradiciji, te tako iznedrilo se dosta pejzaža, mrtvih priroda sa cvećem, ali i primetna je i zainteresovanost za lik žene, za prikaz njene cele pojave gde se veličalo i njeno telo i njeno lice.sneza kodex 2-min

• Što se tiče pejzažista napomenula bih pripadnike poznate vitebske škole koja neguje tehniku akvarela, jednu od najstarijih i najfinijih tehnika – Nikolaj Miščenko i Vladimir Naprenko.
• Ženama se najviše inspirisala Oksana Evdokimenko, dok je
• Anatoli Kontsub dao zanimljiva rešenja slikajući mrtvu prirodu u koju je uključio i neke fantastične isečke.
Izložbu je otvorila Snežana Milošević, predsednik Codex Art-a i Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ rečima: „Grad Požarevac je privilegovan time da naši građani mogu da vide ova dela koja se dosta razlikuju od naših. Reč je o vrhunskim akademskim slikarima, veoma poznatim u Belorusiji“.sneza kodex-min

Izložba je otvorena do 23. marta. Ulaz u GSU je slobodan.

KOMENTARIŠI