FOTO: URBAN CITY / B.P.

Izložba slika i crteža „Proces“, autora Filipa Ristića, slikara mlađe generacije koji dolazi sa Kosova i Metohije, otvorena je 21. jula u Galeriji savremene umetnosti.

Kako je saopšteno iz Narodnog muzeja u Požarevcu koji je organizator ove izložbe, reč je o delima koje je Ristić stvarao u periodu od 2021. i 2022. godine. Izložene su slike većih formata rađene tehnikama akrilik i ulje na planu, kao i crteži nastali tehnikom suvog pastela, takođe i kombinovanom tehnikom na papiru.

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da se „kroz čitav opus Filipa Ristića provlači brižljivo razrađivanje slikarskog entiteta spletom linija kao formalnog mehanizma koji demonstrira likovno obeležavanje energije postojećih sila. To emocionalno pletivo intezivnih osećanja uvlači i gledaoca u čitav stvaralački proces i odvodi ga do doživljaja mesta na koje ljudi nisu još stigli, ili su sa tog mesta davno otišli. Umetniku crtež služi kao vodilja ka unutrašnjoj simbolici i tumačenja forme i njenog razjašnjenja. Prividna ikonografska nečitljivost zamaskirana je kompleksnom arabeskom snažnog gesta koja temelji crtež, sve pod plaštom bojenog sklada koji vibrira velikom silinom. U svemu ovome može da se nasluti angažovanost jednog umetnika, osetljivog na spoljna dešavanja, umetnika u kome se gradi egzistencijalističko biće.Pred nama je izdanakprištinske likovne škole sa ekspresivnim izrazom– modernim i urbanim,koja nastavlja da živi daleko od mesta gde je nastala i produžava se u generacijama svršenih studenata,među kojima je i Filip Ristić, koji se u svom „Procesu“ razvija, ide napred, transformiše se i interveniše shodno usvojenim likovnim zakonima i načelima.“

Filip Ristić je rođen u Beogradu 1988. godine. Diplomirao slikarstvo u klasi profesora Zorana Furunovića na Fakultetu umetnosti Prištinskog univerziteta sa privemenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Master studije završio je na istom fakultetu kod istog profesora 2018. godine. Trenutno na doktorskim studijama vizuelnih umetnosti na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Imao je nekoliko samostalnih izložbi, a učesnik je više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Autor je brojnih značajnih dela i projekata, poput mozaika za crkvu Svetog Nikole, za nadvratnik crkve Svete Bogorodice, za crkvu Presvete Bogorodice, svi u Sredačkoj župi, koji su spomenici kulture od izuzetnog značaja, ali i drugih. Za dosadašnji rad dobio je dve nagarde. Član je ULUS-a. Živi i stvara na Kosovu i Metohiji, u Štrpcu.

Izložba je otovrena do 1.8.2022. godine, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI