Izum Božidara Mirkovića, rudara i pronalazača: Zlatna medalјa za alarm

Izum Božidara Mirkovića, rudara i pronalazača: Zlatna medalјa za alarm

Radnik na kopu „Drmno“ izumeo je pametni alarm koji je u oktobru na sajmu u Novom Sadu nagrađen zlatnom medalјom na „Tesla festu 2018“

Na tradicionalnom 32. međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest 2018“, koji je održan u oktobru u Novom Sadu,   Božidar Mirković, zaposlen na Površinskom kopu „Drmno“, dobio  je zlatnu medalјu za pametni alarm za automobile.

Mirković je mašinski tehničar po struci, a radi kao mašinski predradnik na održavanju na drugom jalovinskom sistemu na PK „Drmno“. Nјegov izum je pametni alarm za automobile, odnosno sistem koji omogućava rano upozoravanje, GPS praćenje i dalјinsku kontrolu vozila.

− Ideja je potekla od trenutka kada su mom kolegi ukrali auto ispred zgrade. Zamisao je bila da omogućim da se pomoću onih tehnologija koje su nam dostupne u svakodnevnom okruženju dobije informacija u što kraćem vremenskom periodu o tome šta se dešava sa automobilom u datom trenutku – naglasio je Marinković.

Nagrađeni pronalazak radnika kostolačkog ogranka, Foto: Energija Kostolac

Jedna od najvećih prednosti njegovog izuma jeste to što se vlasnik obaveštava o potencijalnoj krađi automobila bez buke. Pored toga, sa minimalnim ulaganjem moguće je izvući maksimum informacija o bezbednosti vozila.

− Dosadašnji alarmni sistemi su proizvodili buku, a moj pronalazak šalјe informaciju putem SMS poruke. Ukoliko dođe do prekida napona, narušavanja integriteta unutrašnjosti vozila ili pomeranja, možete da saznate GPS lokaciju pomoću mapa koje su nam dostupne preko interneta, odnosno Gugl mapa – rekao je Marinković.

Pronalazak omogućava i zaustavlјanje vozila. Zaustavlјanje je moguće ako su ispunjena dva parametra – dobar GPS signal i brzina manja od 30 kilometara na sat. Praćenje kretanja vozila omogućava se dalјinski, a postoji i mogućnost da se u svakom trenutku zna lokacija automobila. Postoje rezervne varijante ukoliko dođe do nekog kvara.

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest 2018“ bio je posvećen nauci i promovisanju novih izuma. Održan je u organizaciji Saveza pronalazača Vojvodine, uz podršku Vlade Srbije, Vlade Vojvodine i Grada Novog Sada.

Foto: Energija Kostolac

Patent

Božidar ističe da u svemu što radi ima podršku svojih kolega i porodice. Oženjen je i otac dve ćerke. Ovaj svoj izum je patentirao, a već sada razmišlјa i o drugim inovacijama vezanim kako za posao tako i za svakodnevni život. Posle „Tesla festa 2018“ usledio je poziv za nastup na sličnom festivalu u Moskvi.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI