Jasminka Petrović gostuje u Kostolcu – za učenike od 5. do 8....

Jasminka Petrović gostuje u Kostolcu – za učenike od 5. do 8. razreda

Jasminka Petrović je rođena 1960. u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Uređivala je dečju emisiju na Radio Pingvinu, časopis National Geographic Junior, pisala za mnoge dečje časopise i učestvovala u programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo

BIBLIOTEKA U KOSTOLCU i KULTURNO-SPORTSKI CENTAR KOSTOLAC pozivaju vas na promociju knjiga JASMINKE PETROVIĆ, autorke Kreativnog centra.

Sreda, 16. maj 2018. godina, u 13 časova BIBLIOTEKA KOSTOLAC.

Jasminka Petrović je rođena 1960. u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Uređivala je dečju emisiju na Radio Pingvinu, časopis National Geographic Junior, pisala za mnoge dečje časopise i učestvovala u programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Ima dvoje dece i dva unuka. Često sarađuje s mlađom ćerkom, ilustratorkom Anom Petrović, premda je većinu njenih knjiga ilustrovao čuveni Dobrosav Bob Živković.

Srpsko stvaralaštvo za decu obeležila je svojim delima, ali i zalaganjem za poboljšanje položaja deteta i razvoj dečje kulture. Napisala je preko trideset knjiga, od kojih su najpoznatije romani: Ovo je najstrašniji dan u mom životu, 35 kalorija bez šećera i Leto kada sam naučila da letim; priče Giga pravi more, Kaži teti „Dobar dan”, Mame, O dugmetu i sreći, Riba ribi grize rep, Bezobrazne note i nevaljale ajkule, Od čitanja se raste, zbirka dramskih igara Da li ste vi žaba?; priručnici Seks za početnike, Škola, Bonton, Dugina dolina – Velika šahovska avantura, Kako postati i ostati glup, Porodica. Pisala je scenario za tri sezone dečje TV emisije Kukuriku šou i scenario za dramu „Miljakovac, tj. Novi Zeland“. Jedan je od organizatora književnog festivala za decu „Krokodokodil“. Dobitnica je brojnih nagrada za književnost. Nekoliko njenih knjiga prevedeno je na više od dvadeset jezika.

Knjige ove autorke prepoznaju se po toplom humoru i sagledavanju sveta iz ugla deteta koje živi u savremenom društvu. Iako svet opisuje bez ulepšavanja ili prikrivanja ružnih strana, ona uvek uspeva da pronađe i predstavi vedriju stranu stvarnosti.

Knjige Jasminke Petrović ne nude deci gotova rešenja za dileme, niti pouke i lekcije kojima se treba slepo verovati već ih ohrabruju da sama razmisle, istraže, ispitaju i donesu zaključak – i to je još jedan od razloga njihove velike popularnosti.

KOMENTARIŠI