Foto: Pixabay // ilustracija

Dugo vremena je splaionica bila predmet tračeva i neproverenih glasina, da bi sam gradonačelnik, Saša Pavlović, na svom fejsbuk profilu izneo indicije da postoji plan o prenameni objekta građenog u druge svrhe u spalionicu, ustvrdivši da će se to desiti samo „preko njega mrtvog“, iliti, nikako dok je on gradonačelnik, navodi se u saopštenju Pokreta Jasno i glasno Požarevac.

-Sve građane, uključujući i Pokret Jasno i glasno, ova je objava iznenadila i zabrinula, posebno imajući u vidu da smo bili uvereni da je na spalionicu opasnog otpada u Požarevcu stavljena tačka u maju mesecu 2020. godine i to nikako zaslugom aktuelnog gradonačelnika, koji je takođe obavljao funkciju zamenika gradonačelnika u vreme kada je prvi put izneta namera ovakve gradnje, dodaje se u saopštenju.

-Podsećamo Požarevljane da je borba protiv ove spalionice trajala gotovo godinu dana i da smo zajedno sa sugrađanima imali brojne akcije unutar kampanje protiv nje: počev od dopisa i zahteva lokalnim i republičkim vlastima, analize dokumenata i zakona, preko peticije i više akcija deljenja edukativnih sadržaja. I zajedno smo uspeli da je i dobijemo. U našem dopisu ministarstvu od februara 2020.godine zahtevali smo prekid svih aktivnosti na polju davanja dozvole korejskom investitoru za ovu gradnju, te smo istakli:  da je gradnja suprotna Planu generalne regulacije i Informaciji odeljenja za urbanizam Grada gde se utvrđuje da nameravana parcela ne ispunjava uslove za građevinsku parcelu jer je izvan građevinskog područja;  da je mišljenje Grada o lokaciji netačno i da dovodi ministarstvo u zabludu, budući da je potvrđeno da se sporna lokacija nalazi na komasacionom području i da je na tom području zabranjena gradnja shodno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, navodi se u nastavku saopštenja.

Celo saopštenje pročitajte OVDE.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI