JKP „Komunalne službe“: Niko neće otvarati i proveravati šta je u sanducima...

JKP „Komunalne službe“: Niko neće otvarati i proveravati šta je u sanducima pre sahranjivanja

Foto: Urban City / B.P.

U članu 16 Odluke o upravljanju grobljima i sahranjivanju na teritoriji Grada Požarevca navodi se da je zabranjeno da se zajedno s posmrtnim ostacima umrlog sahranjuju predmeti od veće vrednosti ili dragocenosti.

– Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog ili ekshumacije posmrtnih ostataka predaće se naslednicima. Ukoliko njih nema, ili ne žele da preuzmu te predmete, s njima će se postupati kao s nađenim stvarima – navodi se u odluci, koja još nije objavljena u Službenom glasniku, te samim tim nije stupila na snagu.

Direktor JKP „Komunalne službe“ Slobodan Jović tvrdi da oni neće otvarati sanduke pokojnika i proveravati šta se u njima nalazi. – Odluka je doneta radi usaglašavanja sa Zakonom o komunalnim delatnostima. Cilj je da se spreče ružne pojave i skrnavljenje grobova, do čega je dolazilo ranije. Naša obaveza je da upozorimo porodicu preminulog da nikako ne stavlja u sanduk nešto što mnogo vredi, ali to se ne odnosi na minđuše, prstenje, lančiće. Taman posla da otvaramo sanduke i da kontrolišemo, to bi bilo ružno. Naše je da upozorimo, a na porodici je da uradi kako misli – rekao je Jović i dodao da se ova odluka ne razlikuje mnogo od odluka u drugim gradovima.

Iz Odeljenja za komunalne delatnosti Grada Požarevca rečeno je da će u slučaju krađe iz groba, osim lopova, glavnu odgovornost snositi onaj ko je pripremao pokojnika za sahranjivanje, dakle pogrebno preduzeće ili porodica. U tom slučaju, zbog nepoštovanja člana 14 oni će biti kažnjeni sa 5.000 dinara. – Komunalne službe su nadležne za sahranjivanje u Gradu Požarevcu i Kostolcu, odnosno na četiri groblja, i njihova je obaveza da obaveste srodnike da je zabranjeno sahranjivanje s vrednim stvarima i dragocenostima. Dešavalo se da građani stave velike količine zlata, da sahranjuju ljude sa 5.000 evra i s telefonima od 2.000 evra. Ovo je u cilju sprečavanja krađa. Odluka se ne odnosi na dragocenosti manje vrednosti – objašnjavaju iz ove službe.

Osim toga, porodica pokojnika potpisuje izjavu da je upoznata s tim da je zabranjeno stavljati dragocenosti veće vrednosti, ukoliko ipak stavi uz pokojnika telefon, zlato, novac, to čini na sopstvenu odgovornost.

KOMENTARIŠI