Vlada Velike Britanije odlučna je da ubrza uvođenje električnih vozila na britanske puteve. Spremna je da promeni prvobitnu odluku o konačnoj zabrani prodaje automobila sa motorima na fosilna goriva, i spusti prethodno granicu sa 2040. na 2030. godinu. Slično su odlučile i vlade Nemačke, Irske i Holandije. Francuska zabranu planira za 2040, dok je “najbrža” Norveška, u kojoj će “klasični” automobili iz salona nestati već 2025. godine.

Još samo 20 godina ljubitelji automobila sa unutrašnjim sagorevanjem moći će da ih kupuju i uživaju u njima, kažu u Komisiji Evropske unije za ekologiju. Šta će biti sa milionima do sada korišćenih automobila – niko ne zna tačan odgovor.

Putnici se sele u masovni transport kao što je metro ili prigradski voz, a automobili, ali samo manji, moći će u gradovima da se iznajmljuju putem mobilnih telefona.

“Mislim da je prelaz mnogo brz, ali i potreban zbog globalnog zagrevanja. Nemamo još tačne procene koliko će to sve koštati, a klasični automobili će se još dugo zadržati na Balkanu i u Aziji”, rekao je premijer Velike Britanije, Boris Džonson.

Očekuje se i da će oko 2025. godine prosečni električni automobil koštati kao benzinac ili dizelaš iste klase – zbog pada cene baterija.

Prema novim planovima Evropske komisije, emisije CO2 automobila po kilometru morale bi da padnu za 50 odsto u periodu od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 procenata kako je prethodno planirano.

Ilon Mask, osnivač kompanije “Tesla”, kaže da će 2030. godine, prosečna potrošnja novih automobila trebalo bi da iznosi oko 2 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida u proseku 45 g/km.

“Naravno da je to nemoguće postići sa automobilima opremljenim klasičnim motorima i već sada se kalkuliše da će u ukupnoj prodaji novih automobila električna vozila 2030. godine činiti 50 odsto”, rekao je Mask.

Kod nas je od odobrenih milion evra za podsticaj kupovine električnih automibila iskorišćeno samo 10 subvencija od 5.000 evra, jer su vozila još skupa i ne postoji razgranata infrastruktura za punjenje elektromobila.

KOMENTARIŠI