Foto: YT screenshot

Još danas privrednici mogu da se prijave na portalu Poreske uprave za subvencije od 100 evra po fiskalnom uređaju i po prodajnom mestu.

Dodatni rok za to počeo je 15. marta, a do kraja aprila svi koji posluju sa fizičkim licima u obavezi su da nabave nove fiskalne uređaje i pređu na elektronsku fiskalizaciju, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić.

Saša Dulić objašnjava da pravo na subvencije imaju svi koji trguju sa fizičkim licima, a od 1. maja oni sa Poreskom upravom mogu biti povezani isključivo preko novih fiskalnih kasa, što omogućava da svaki račun u trenutku izdavanja bude vidljiv i poreznicima.

Prema njegovim rečima, država je do sada poreskim obveznicima za subvencije isplatila nešto više od pet milijardi dinara.

“Većina poreskih obveznika je to shvatila ozbiljno, prijavila se i iskoristila priliku da jednu izdašnu subvenciju iskoristi za nabavku fiskalnog uređaja”, dodaje Dulić.

Proizvođači fiskalnih uređaja brinu hoće li do kraja aprila imati dovoljno servisera na terenu za instaliranje fiskalnih uređaja, jer su mnogi taj posao ostavili za kraj pelaznog roka.

“Poreska uprava je sa svoje strane učinila sve štoje bilo moguće, pojačali smo kapacitete za izdavanje bezbednosnih elemenata i tu nemamo nikakvo zagušenje. Već smo izdali preko 100.000 bezbednosnih elementa, odnosno kartica”, ističe pomoćnik direktora Poreske uprave.

Prema njegovim rečima tačno je da postoji veliki rizik da se krajem meseca, zbog poreskih obveznika koji su taj postupak odlagali, dođe u situaciju da na tržištu nema dovoljno servisera.

“Ono što ohrabruje u ovom trenutku je da se svakog dana povećava broj onih koji ulaze u sistem. Tokom jučeršnjeg dana smo dostigli od milion primljenih računa u jednom danu i očekujemo da ta cifra bude sve veća. Ono što takođe ohrabruje je da veliki sistemi samopusluga, pumpi uveliko prelaze na novi sistem”, naglašava Dulić.

Dodaje da svi oni koji do 1. maja ne budu prešli na novi sistem praktično neće poštovati Zakon o fiskalizaciji.

“Poreska uprava će na neki način osmisliti planove svojih kontrola i delovati”, poručuje Saša Dulić.

Novi zakon je proširio obuhvat onih koji su u obavezi da imaju fiskalne kase. Prošle nedelje su protestovali pijačari uz zahteve da oni budu izuzeti.

“Što se tiče pijaca tu je situacija jasna. Svi oni koji proizvode poljoprivredne proizvode i prodaju ih na pijaci, bez obzira na to kako su organizovani, kao individualni proizvođači ili registrovana poljoprivredna gazdinstva, ne moraju da imaju fiskalne kase. Svi oni koji svoju robu, bilo koju vrstu robe, na pijaci prodaju tako što su je prethodno negde kupili moraju da imaju fiskalne uređaje”, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić.

KOMENTARIŠI