Foto: Urban City // B.P.

Živa u termometru danas će u Srbiji dostizati 39. podeok. Crveni meteo-alarm je na snazi na Kosovu i Metohiji i na jugoistoku zemlje. UV zračenje je vrlo visoko. RHMZ upozorava da su uveče moguće kratkotrajne nepogode – pljusak, grmljavina, grad, olujni vetar.

Veći deo dana biće pretežno sunčano i ekstremno toplo – temperatura će se u najtoplijem delu dana kretati od 35 do 39 stepeni, u Požarevcu oko 36. Takođe, danas je u celoj Srbiji vrlo visoko UV zračenje.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da su uveče na severozapadu Srbije, a tokom noći ka sredi i u ostalim krajevima lokalno moguće kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa grmljavinom, pojava grada i jak i olujni vetar.

U većem delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, dok je na Kosovu i Metohiji i jugoistoku crveni meteo-alarm na snazi. U Požarevcu i Braničevskom okrugu na snazi narandžasti meteoalarm.

To znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Pri ovako visokim temperaturama naročito bi trebalo da budu oprezni stariji, hronični bolesnici, trudnice, kojima se savetuje da između 11 do 17 časova, ne izlaze ukoliko ne moraju.

KOMENTARIŠI