Još pet hiljada od države, prijave od 1. januara

Još pet hiljada od države, prijave od 1. januara

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Od 1. januara počinju prijave za novih 100.000 turističkih vaučera u vrednosti od 5.000 dinara.

Vaučere je moguće iskoristiti do 20. novembra 2022. godine, a moći će da se bira jedan od čak 1.200 smeštajnih objekata širom zemlje koji se nalaze na spsiku Ministarstva turizma.

– Svake godine imamo sve veći broj prijavljenih ugostitelja. Da bi učestvovali u realizaciji šeme raspodele vaučera moraju da budu prijavljeni na informacioni centralni sistem e-Turista. To je uslov koji između ostalog suzbija i sivu ekonomiju u našoj zemlji – rekla je pomoćnica ministarke trgovine i turizma Jelena Milenković Orlić.

Pravo na prijavu imaju zaposleni sa primanjima nižim od 70.000 dinara i penzioneri, ali i studenti. Od dokumenata potrebna je pre svega rezervacija u željenom objektu, za penzionere poslednji ček, a za zaposlene potvrda o primanjima. Studenti moraju da prilože uverenje fakulteta za tekuću godinu.

Bitno je naglasiti da se zahtevi za vaučere izdaju za najmanje pet noćenja i da se predaju lično i to isključivo na šalterima pošte. Iako će pojedine biti zatvorene za praznike već od 4. januara će pošte širom Srbije raditi punim kapacitetom.

Ugostiteljima, naročito vlasnicima malih motela i etno-domaćinstava, vaučeri su veoma važni. Ističu da su im tako popunjeni objekti i da su im produžili sezonu jer je više od četvrtine gostiju koristilo vaučere.

Lepa vest je da će nakon prvih 100.000 vaučera tokom godine biti podeljeno još.

KOMENTARIŠI