Još skuplje gorivo, evo za koliko

Još skuplje gorivo, evo za koliko

Zbog svetskih geopolitičkih previranja neki analitičari upozoravaju da bi već sledeće godine cena barela mogla da dostigne i 100 dolara

Sve je izglednije poskupljenje goriva, a za petnaest dana bi benzin BMB 95, BMB 98, evrodizel obični i aditivirani, prema procenama, mogli da budu skuplji za pet dinara, a gas za tri dinara.

U protekla tri meseca cene derivata na našim pumpama porasle su 2,5 odsto, odnosno četiri dinara po litru. Prosečna cena litre benzina već je 149 dinara, a evrodizela od 157 dinara do 160 dinara. TNG je 75,90 dinara. Novo poskupljenje, novi udar na vozače.

Na prošlonedeljnu odluku predsednika Donalda Trampa da Sjedinjene Američke Države napuste nuklearni sporazum sa Iranom prvo su reagovale svetske berze. Cena nafte je dostigla troipogodišnji maksimum i u poslednja tri meseca crno zlato poskupelo je za čak 20 odsto. Svetske naftne berze beleže rekorde cene – barel “američke lake nafte” košta više od 70 dolara a “Brent” na londonskoj berzi je više od 77 dolara. Sve to ima uticaja na cene na našim pumpama, pošto dve trećine potreba za naftom i derivatima Srbija pokriva iz uvoza.

– Očekujemo da će cene goriva na benzinskim pumpama porasti za pet dinara i to benzina BMB 95, BMB 98, evrodizela običnog i evrodizela aditiviranog. Izvesno je i poskupljenje tečnog gasa i to za tri dinara – kaže za Srđan Knežević, vlasnik “Knez petrola”.

Foto: Urban City

Vlada može da privremeno smanji akcize zbog poremećaja

S druge strane, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija, ukazuje da će situacija u narednom periodu zavisiti od dešavanja na globalnom tržištu, ali i da postoji i uticaj i drugih faktora na cenovnu politiku naftnih kompanija.

– Jako puno parametara je koji utiču na cenu goriva, koja se formira slobodno na tržištu. Ima nekoliko faktora na koje niko ne može da utiče, prevashodno cene nafte i derivata nafte na svetskim berzama, odnosno kretanje geopolitičkih tenzija, kao i odnos dolara prema evru. Uticaj ima i nivo državnih zahvatanja… Videćemo da li će i u kojoj meri tržište da odreaguje – ističe Mićović.

Naš sagovornik ističe da Vlada Srbije može u slučaju poremećaja na tržištu da umanji iznos akciza za 20 odsto, kako što je bio slučaj kada su akcize smanjene 2012. godine, a kada se poremećaj reši da akcize vrati u pređašnje stanje.

Analize su pokazivale da će se ove godine cena “crnog zlata” kretati oko 60 dolara. Zbog svetskih geopolitičkih previranja neki analitičari upozoravaju da bi već sledeće godine cena barela mogla da dostigne i 100 dolara.

KOMENTARIŠI