Foto: Urban City / B.P.

Ove jeseni, Urban City je posetio Jošaničku banju i to prvi put. Prijatno smo iznenađeni. Ovde vreme kao da je stalo pre skoro pola veka, ali to nije loša stvar. Ova banja nalazi se na oko 230 km od Požarevca na obroncima Kopaonika (udaljena 24 km), na nadmorskoj visini od 555 m, u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke.

Foto: Urban City / B.P.

Zauzima površinu od 360 ha. Pripada opštini Raška. Po popisu iz 2012. godine naselje Jošanička Banja ima 1.036 stanovnika, sa okolnim selima 1.412 stanovnika. Voda njenih izvora po termičkim vrednostima zauzima drugo mesto u Srbiji sa temperaturom od 77°C.

Jošanička Banja je saobraćajno dobro povezana s obzirom da se nalazi na putu Raška – Biljanovac – Jošanička Banja – Kopaonik – Brus i na putu Jošanička Banja – Aleksandrovac, a 10 km od Jošaničke Banje prolazi železnička pruga Beograd – Kraljevo – Kosovska Mitrovica.

Foto: Urban City / B.P.

Jošanička Banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi. Neposredna blizina Kopaonika kao najatraktivnije zimske turističke destinacije, blagotvorna voda, prijatna nadmorska visina i klima, kao i dobra saobraćajna povezanost polazna su osnova za mesto u kome je priroda u službi zdravlja. Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira „Banjski borjak“ koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Voda iz česme od 77 stepeni, Foto: Urban City / B.P.

Temperatura vode od 77° C predstavlja veliki potencijal za balneološki turizam i čini Jošaničku Banju atraktivnom destinacijom za lečenje niza oboljenja, pripremu sportista, kutak za odmor i rekreaciju. Sa lekovitim vodama Jošaničke Banje prvi su bili upoznati Rimljani, a njihovo blagotvorno dejstvo koristili su i Turci. Realizacijom projekata uređenja banjskog parka, izgradnje keja, rekonstrukcije Starog i Novog kupatila, izgradnje Blatnog kupatila stvaraju se uslovi za razvoj zdravstvenog i rekreativnog turizma Jošaničke Banje.

Foto: Urban City / B.P.

Za korišćenje termalne vode u Jošaničkoj Banji 1935. godine sazidano je kupatilo sa 10 kada i jednim manjim bazenom.

Osim uživanja u prirodi i blagodetima vode, turisti se mogu upoznati sa istorijom banje, kulturnom ponudom i običajima. Kroz njenu istoriju prošli su mnogobrojni slavni ljudi, neki su i rođeni u ovom kraju. Jedni od njih su Milunka Savić i srpski patrijarh German.

Foto: Urban City / B.P.

Bogata gastro ponuda koja pruža nezaobilazne specijalitete u restoranima i ljubaznost domaćina ostaće za pamćenje i pružiti istinsko uživanje.

Obeležene pešačko biciklističke staze pružaju mogućnost ljubiteljima prirode i avanturistima da se upoznaju sa skrivenim lepotama ovog dela planine, odnosno Zelenim vratima Kopaonika.

KOMENTARIŠI