Foto: Urban City // ilustracija

Kazneni poeni za saobraćajne prekršaje unose se u jedinstveni registar MUP, u koji uvid imaju samo ovlašćeni službenici. Kada sakupi 18 poena, vozač će bez dozvole moći da ostane već u roku od tri dana. Koliko imate kaznenih poena možete proveriti u MUP-u, uplatom od 780 dinara za proveru o broju kaznenih poena.

Potrebno je da na sajtu euprava.gov.rs pokrenete uslugu, upišete svoje lične podatke i u polju izaberite usluge, odaberete vozačke dozvole a nakon toga, izaberete polje – izdavanje obaveštenja o broju kaznenih poena. Dobićete generisanu uplatnicu i sačekati da stigne izveštaj. Izveštaj možete podići i na šalteru MUP-a.

Pravilnici o načinu vođenja evidencija o kaznenim poenima i oduzimanju vozačkih dozvola i o izvršenju mera zabrane upravljanja vozilom predviđaju jasne procedure i uvođenje jedinstvenog registra za kaznene poene.

Kazneni poeni izrečeni pravosnažnim odlukama nadležnih organa evidentiraju se u jedinstvenom Registru o kaznenim poenima vozača, koji se vodi u jedinstvenom informacionom sistemu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Poeni za saobraćajne prekršaje se poništavaju posle dve godine.

KOMENTARIŠI