Foto: Urban City / B.P. /ARHIVA

Evropska unija svake godine izdvaja više desetina miliona evra namenjenih privatnom sektoru za finansiranje privrednih projekata, ali je procenat iskorišćenosti tih sredstava u Srbiji manji od 30 odsto.

I to najčešće zbog nedovoljne informisanosti preduzeća, nedostatka znanja i veština za apliciranje i realizaciju projekta, ali i nerealne slike o sopstvenim mogućnostima. Centar za upravljanje projektima Privredne komore Srbije pokrenuo je zato projekat Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta MSPP u korišćenju sredstava EU. Rezultat je i nova usluga – onlajn platforma preko koje mogu da saznaju sve o dostupnim programima i kako im se priključiti.

Projekat je finansirala Razvojna agencija Srbije u okviru Programa “Finansijska podrška poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi”. Platforma pruža mogućnost malim i srednjim preduzećima da se na jednom mestu nađu sve važne informacije o upravljanju projektima, počev od idejnog rešenja, preko pronalaženja fondova i apliciranja, do vođenja projekta i podnošenja završnog izveštaja. Adresa je www.euprojekti.pks.rs.

– Nova digitalna usluga Privredne komore Srbije namenjena inovativnim MSPP, ali i svima onima koji imaju želju da savladaju specifičnosti upravljanja projektnim ciklusom kako bi mogli da apliciraju za sredstva EU i sredstva iz drugih razvojnih fondova – objašnjava Ivana Živanović, savetnica u Centru za upravljanje projektima PKS. – E-platforma nudi različite sadržaje poput Vodiča za upravljanje projektima koji predstavlja jedan sveobuhvatan dokument sa informacijama potrebnim da bi se pripremio predlog projekta, našao izvor finansiranja, realizovao se predlog projekta, sa izrazima i terminologijom specifičnim za ovu oblast.

Korisnici mogu da pogledaju mnogobrojne tutorijale i vebinare naših i stranih eksperata koji na vrlo jasan način prikazuju neophodne korake potrebne za upravljanje projektnim ciklusom. Od dostupnih fondova, izrade logičke matrice i budžeta projekta, preko saveta kako pristupiti proceduri nabavki u okviru projekata EU, što je posebno značajno za kompanije koje imaju kapacitete da učestvuju na tenderima raspisanim po PRAG pravilima.

Baza sertifikovanih konsultanata

U okviru nove usluge je i baza sertifikovanih konsultanata. Nastala je nakon analize zašto kojih privreda ne koristi raspoloživa sredstva u punom obimu. PKS je došla do zaključka da se to dešava zbog nepostojanja potrebnih kapaciteta u privrednim subjektima, pre svega u malim i srednjim privrednim društvima, odnosno u nedostatku znanja vezanih za kreiranje, pripremu i realizaciju odobrenih projekata po specifičnim zahtevima i pravilima donatora.

Stepen korišćenja sredstava mogao bi se znatno povećati povezivanjem privrednih subjekata i konsultanata koji imaju znanje, iskustvo i veštine iz oblasti pripreme prijava pojekata i realizacije odobrenih projekata po metodologiji EU ili metodologijama drugih stranih ili domaćih donatora.

Sve ovo doprineće podizanju kapaciteta privrednih subjekata za kreiranje, pripremu i realizaciju odobrenih projekata kojima će unaprediti sopstveno poslovanje – dodaje Ivana Živanović.

To podrazumeva da će se sredstva međunarodne pomoći od odobrenih projekata koristiti za investicije u istraživanje i razvoj, inovacije, pretvaranje novih tehnologija u robu i usluge, reorganizaciju radnih praksi kroz usvajanje informacionih i komunikacionih tehnologija, saradnju javnog i privatnog sektora.

Strateško opredeljenje Privredne komore Srbije je podrška stvaranju snažnog konkurentnog i izvozno orijentisanog poslovnog okruženja kroz veće korišćenje sredstava Evropske unije u cilju poboljšanja životnog standarda, zaposlenosti i ukupnog ekonomskog napretka, te se iskreno nadamo da će ova usluga doprineti razvojnim projektima MSSP-a i pripremiti ih za buduće konkurse i izvore finansiranja, kako iz inostranih izvora, tako i kod domaćih izvora finansiranja.

KOMENTARIŠI