Film je nastao ne bi li zaštitio Nika Kejva od intervjua i drugih uobičajenih promotivnih aktivnosti koje prate izdanje novog albuma. Reditelj je na taj način hteo da pomogne muzičaru i svom bliskom prijatelju iako ni sam nije bio siguran da zna šta radi, otkrio je Dominik. Kako je sam odmah priznao, Dominik i Kejv nisu baš imali baš najsrećniji početak prijateljstva.

 Krajem osamdesetih Dominik je studirao režiju u Australiji (gde je živeo od 2. godine, rođen je na Novom Zelandu) a njegova nova devojka je tri meseca pre toga raskinula sa Kejvom. Da stvari budu još gore, ubrzo pošto je Endru počeo da se zabavlja s njom, Kejv je objavio singl sa imenom devojke, “Deanna”, u kojem opisuje kako je ejakulirao preko njene odeće a onda je nagovorio da mu se pridruži u ubilačkoj misiji.

– Bilo je to pomalo zastrašujuće – kaže Dominik danas. – Imao sam dvadesetak godina a Kejv je bio mračni princ Melburna, deset godina stariji od mene. Nisam baš imao razloga da volim njegovu muziku ali on je stvarno bio dobar i ja sam, doduše nerado, postao njegov fan – otkriva reditelj.

Šta više, njih dvojica su postala prijatelji a onda i saradnici. Prvo je Kejv napisao pesmu za Dominikov debitantski film “Chopper” (2000), koji nije iskorišćen, a onda mu je Dominik ponudio manju ulogu u “Kukavičkom ubistvu Džesija Džejmsa od strane Roberta Forda” (2007).

– Kejv me je tom prilikom upitao da li može da radi i muziku. Bio sam zatečen i nisam znao kako da ga odbijem, što se na kraju ispostavilo kao odlična odluka – priznaje Dominik.

Kada je 2015. godine 15-godišnji Artur, sin Nika Kejva i Suzi Bik, preminuo usled pada sa litice u Saseksu u Engleskoj, Endru je bio među najužim krugom prijatelja koji došli da izraze saučešće. Bio je iznenađen kada je Kejv predložio da naprave dokumentarac o privođenju kraju albuma “Skeleton Tree” koji su Kejv i The Bad Seeds započeli pre Arturove smrti. Dominik je “bez oklevanja” prihvatio ideju iako nije znao šta je Kejv tačno želeo sem da napravi nešto što bi mu omogućilo da izbegne medijsko pojavljivanje i razna novinarska pitanja lične prirode.

NASTAVAK TEKSTA PROČITAJTE OVDE

KOMENTARIŠI