Kako prepoznati stomačni virus i pravilno ga lečiti

Kako prepoznati stomačni virus i pravilno ga lečiti

Foto: Pixabay / ilustracija

Kada su povišene temperature, olakšano je umnožavanje virusa i bakterija, naročito na hranljivim namirnicama. Razlog velikog talasa obolelih od stomačnog virusa je to što se lako prenosi – maske u ovom slučaju nisu toliko delotvorne.

Ukoliko i sami imate nedoumice na ovu temu, oftalmolozi i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite svoju konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Laka je transmisija virusa – prenosi se putem prljavih ruku i predmeta i lako unosi u organizam. Zbog pandemije virusa Covid19, imunitet je generalno svima slabiji što olakšava transmisiju virusa. Simptomi stomačnog virusa su mučnina, povraćanje, proliv i učestali odlasci u toalet. Javlja se i malaksalost, usled gubitka elektrolita, povraćanja i proliva.

U lečenju stomačnog virusa, preporučuje se uzimanje što više tečnosti, po malo. Drži se čajna dijeta – pije se čaj, jede dvopek, nešto nemasno, bez jaja i mlečnih proizvoda. Takođe treba voditi računa o pravilnoj hidrataciji i ishrani i nakon što tegobe prođu.

U prvim danima nakon virusa ne treba jesti ništa masno ni previše začinjeno, već neko kuvano jelo ili meso koje nije prženo u masti. Dakle, nešto što neće da iritira želudac. Potom treba postepeno uključivati i druge namirnice u ishranu, ali i unositi puno natrijuma i kalijuma, tečnosti, supe.

Pri dijagnostici, pacijenti se šalju na koprokulturu da bi se otkrio uzročnik. Ukoliko su digestivni problemi praćeni visokom temperaturom, pacijenti se pre toga šalju u kovid ambulantu na testiranje. I u kovid ambulanti ima pacijenata sa simptomima stomačnog virusa – tako da i virus Covid 19 može biti uzrok tih digestivnih tegoba.

Pacijentima se često daje i infuzija, kao i klometol, koji smanjuje mučninu i lepo deluje na simptome. Savetuje se i uzimanje vitamina C i vitamina D, a pored njih se mogu koristiti i drugi vitamini.

KOMENTARIŠI