Kakvi se radovi planiraju na uređenju pristaništa u Ramu

Kakvi se radovi planiraju na uređenju pristaništa u Ramu

Foto: Urban City // B.P.

Agencija za upravljanje lukama podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje pristana za ukrcavanje i iskrcavanje putnika na stacionaži reke Dunav  u okviru međunarodnog putničkog pristaništa Ram.

Planirano je, kako se navodi, zadržavanje i uređenje postojećeg pristaništa i proširenje parcele pristaništa, čime se stvara mogućnost za postavljanje novih stubića za vezivanje plovila.

Prostor će biti opremljen urbanim mobilijarom, pre svega, klupama i ambijentima na kojimaputnici mogu čekati prekodunavski prevoz, ali i infotablom sa redom vožnje, posudama za odlaganje otpada, adekvatnim osvetljenjem i slično.

RAM, Foto: Urban City / B.P.

Predviđeno da se formira akvatorija za postavljanje šipova za fiksiranje plutajućeg objekta – tegljanice za ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

Plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika je deo lučke infrastrukture koji se koristi za ukrcavanje i iskrcavanje putnika i robe i sastoji se od plovila bez sopstvenog pogona (ponton ili brod koji je promenio namenu u plutajući objekt) koje je vođicama privezano na šipove koji su duboko temeljeni u vodno zemljište.

Podsetimo, osim proširenja međunarodnog putničkog pristaništa u Ramu, u planu je i gradnja marine u nesposrednoj blizini Srebrnog jezera. Posao izgradnje marine u Velikom Gradištu poveren je nedavno grupi ponuđača koju čine kompanije Aqua Mont Service iz Splita, kao i Ehting iz Beograda i Geo-Projekt Sm iz Sremske Mitrovice.

Vrednost ovog ugovora je 285,6 miliona dinara.

KOMENTARIŠI