Kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu

Kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu

Foto: Milutin / ustupljena fotografija

Sledi duži stabilani vremenski period i samo do petka će biti prijatne i umerene temperature, a nakon toga slede tropski dani i tropske noći, a to će se produžiti na veći deo naredne sedmice, najavljuje meteorolog Slobodan Sovilj.

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da je pred nama dosta sunčanih intervala nakon burne kišne epizode.

Prognozira da će se stabilno vreme produžiti i dalje, da nema nekih naznaka zahlađenja ni tokom sledeće sedmice.

“Osim stabilnih vremenskih uslova, temperatura će biti u daljem porastu, tako da u urbanim sredinama svakako možemo računati na tropske noći, a maksimalne temperature u hladu u intervalu između 32 i 37 stepeni tokom većeg dela sedmice koja je pred nama”. kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

Sovilj kaže da možemo da zaboravimo na nevreme koje je iza nas, ali ocenjuje da su u pitanju bile dve ekstremne kišne epizode.

Temperature koje nam dolaze su iznad proseka za jul, potvrđuje meteorolog dodavši da postoji tendencija stalnog porasta.

“Leta su, primera, radi u našoj zemlji, sada toplija za 2,6 stepeni u odnosu na drugu polovinu 20. veka, pogotovo u odnosu na predindustrijski period”, kaže Sovilj.

Objašnjava da to znači da se srednje julske temperature, koje su ranije bila od 27 do 30 stepeni, sada polako povećavaju.

“Mi prognoziramo da će srednja julska maksimalna temperatura u nižim predelima biti od 30 do 32 stepena, uz čak do 18, 19 tropskih dana u nižim predelima”, rekao je Sovilj za RTS.

Navodi da su to sve vrednosti koje su iznad proseka, ali kojima svedočimo i tokom prethodnih godina, a najtoplije je bilo jula 2012. godine.

“Ako posmatramo ceo mesec sa srednjom maksimalnom temperaturom od 32,6 stepeni, julski rekordi u Beogradu i u Srbiji postavljeni su davne 2007. godine, tada su u hladu u Beogradu izmerena 44 stepena 24. jula, a u Srbiji je najtoplija bila Smederevska Palanka”, podeća Sovilj.

Kaže da se topli rekordi obaraju i širom kontinenta. Tako je pre dve godine postavljen i novi evropski rekord kad je letnja temperatura u pitanju – 48,8 stepeni je izmereno na Siciliji”.

KOMENTARIŠI