Od koke koja je težila svega 1,5 kilograma 1955. godine, stigli smo do toga da sada celo pile u radnji dostiže težinu i do 3,5 kilograma.

 Naučnici ove razlike u veličini i težini smatraju dokazom genetskih manipulacija na pilićima, a kako mnogi tvrde one su rezultat trenda “piletina budućnosti” koji je počeo 1948. godine. Tada su farmeri u SAD-u počeli da razvijaju piliće sa specifičnim ciljevima – da budu veći, deblji i da brže rastu.

Građani su zato uplašeni. kakvo je zaista meso koje jedu i mnogi smatraju da je “žgoljava” seoska koka koja trčkara po dvorištu zdravija od tovljene. Ipak, nije tako, ali pod uslovom da se pilad tovi na pravilan način.

Kako navodi doktor Milan Mitrić, specijalista zdrastvene zaštite živine, genetičari su godinama unazad radili na tome da se stvori ekonomičnija proizvodnja – da se na što kraći period dobije što veća količina proteina.

– Pileće meso je najzdravije meso. Genetski su pravljeni takvi pilići da imaju veći udeo belog mesa, a uslovi njihove proizvodnje su veoma kontrolisani. Nekada su oni uzgajani napolju, a sada smo došli do savremenih objekata, gde se posebno vodi računa o temperaturi, kiseoniku, o ambijentalnim uslovima, a po metru kvadratnom nalazi oko 13 jedinki – objašnjava Mitrić.

Davne 1923. godine bilo je potrebno 16 nedelja da bi se uzgojilo pile teško jedan kilogram. Već 1933. godine za postizanje iste težine uzgajivačima su trebale čak dve nedelje manje. Sada, uzgoj piletine traje 42 dana, a kako navodi Mitrić, težina živine u tom trenutku iznosi od 2,5 do tri kilograma.

Nastavak teksta pročitajte OVDE.

KOMENTARIŠI