Foto: A.K.

U Malom Crniću, otvorena izložba afirmisanih likovnih stvaralaca pod nazivom „Karavan umetnosti“, jedinstvenog u Republici Srbiji, u zajedničkoj organizaciji biblioteke „Srboljub Mitić“ i umetničke galerije „Ahios“ uz podršku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Pored ljubitelja likovne umetnosti, otvaranju izložbe su prisustvovali: Živorad Ajdačić, generalni sekretar KPZ Srbije, Miroljub Filipović Filimir, Dragan Radivojević i Rade Dimitrijević – slikari.

Slikar Dragan Radivojević govorio o rađanju projekta „Karavan umetnosti“ i o njegovom značaju, za sve slikare i povratak ove vrste umetnosti u galerije.

Izložbu je otvorio Žika Ajdačić, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije: „…O slikarima i stvaraocima likovne umetnosti može se govoriti satima, kao i njihovom delu, stvaralaštvu i sveukupnom doprinosu nacionalnoj kulturi Srbije i sveta. Već je Dostojevski istakao da je umetnost bojno polje, gde se Bog i đavo međusobno bore za ljudsko srce. Rečeno je da Bog stvara svet prvi put, a umetnik drugi put, Bog ribari po ljudskom moru i odabira jednog, koji će preneti njegovu reč i podnositi patnje zbog istine o njoj. O slikarstvu i slikarima govorili su i Ivo Andrić, Vilijam Blejk, Edgar Dega, Ežen Delakroa, Momčilo Nastasijević, Pablo Pikaso, Leonardo da Vinči, Džon Konard, Oskar Vajld, Van Gog i drugi. Pred vama su dela: Aleksandra Cvetkovića, Dragana Milosavljevića, Dragana Miškovića, Jovana Rakidžića, Milana Blanuše, Milana Živkovića, Milenka Mihajlovića, Milice Trnavac, Miodraga D. Jelića, Miroljuba Filipovića Filimira, Miroslava Arsića, Miroslava Jovanovića, Nenada Stankovića, Radeta Dimitrijevića, Radovana Miće Trnavca, Srećka Zdravkovića i Suzane Stojadinović. Likovni stvaraoci čije su slike večeras izložene su dobitnici najznačajnijih priznanja u oblasti likovne umetnosti, a neki od njih dobitnici su i najvećeg priznanja u oblasti kulture Srbije – Vukove nagrade, Zlatne značke i Zlatnog Beočuga, koji dodeljuju Kulturno prosvetna zajednica Srbije i Kulturno prosvetna zajednica Beograda. Mnogi autori ove izložbe su dobitnici nagrade u oblasti slikarstva u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji, a veći deo likovnih umetnika poseduje međunarodne nagrade i priznanja. Neka ovaj „Karavan umetnosti“ posluži drugim galerijama i gradovima kao primer. Starogrčki pesnik Simonid govori: „Slikarstvo je nema poezija, a poezija je slikarstvo koje govori“. Neka sada govore slike „Karavana umetnosti“. Izložba je otvorena.“, rekao je Živorad Ajdačić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali pesnici Dragan Radosavljević i Danijela Božičković Radulović, koji govorili pesmu „Pegavo detence“, autora Srboljuba Mitića, pesnika iz Crljenca, po kome biblioteka u Malom Crniću nosi ime.

KOMENTARIŠI