Kisić Tepavčević: Potrebno još malo strpljenja, sledeći vikend ključan

Kisić Tepavčević: Potrebno još malo strpljenja, sledeći vikend ključan

Foto: YouTube screenshot

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da je ovog vikenda uveden do sada najduži policijski čas ali da je, sa stručnog aspekta ključan i sledeći vikend.

Dodala je da ne zna tačno koliko će tada trajati policijski čas, ali je rekla da se vidi kraj i da bi trebalo da budemo strpljivi još malo – “broji se u danima”.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da “ne možemo da presečemo i sviramo kraj”, ali da ćemo se navići na virus i da se nada da ćemo moći da ga ignorišemo ako bude opstao među nama.

Rekla je da je struka od početka bila stroga sa pravilima, ali da je u interesu svake države da se što pre normalizuje život.

“U ovoj državi je struka zaista bila pitana što se tiče svih aspekata i sve je inicirano na predlog struke”, navela je.

Dodala je da su brojevi novoobolelih i dalje na visokom nivou ali da se ne može situacija posmatrati kroz ukupne apsolutne brojeve. Napomenula je da je sada veći broj testiranja i da je zbog toga povećana i verovatnoća otkrivanja novih slučjajeva.

Posebno je naglasila da značajan pokazatelj jeste procenat osoba koje imaju asimptomatične forme i blaga ispoljavanja u odnosu na one koji zahtevaju respiratore.

Objasnila je da se sada pacijenti posle jednog pozitnog testa otpuštaju na samoizolaciju u trajanju od dve nedelje u kućnim uslovima, nakon čega se ponovo testiraju.

Kako je rekla, to je predefinisano jer je pokazano da i ako neko ima dva negativna nalaza, može i dalje da bude virusonoša.

Kako će se popuštati s merama?

Najavila je i postepeno popuštanje menja, navodeći da će najstariji moći da šetaju u određenim terminima i da su oni bili najrigorozniji u poštovanju svih mera.

“Oni su bili najsavesniji deo populacije. Uspeli smo da sačuvamo one koji imaju najveu verovatnoću komplikacije i zato je prosečan uzrast obolelih kod nas niži nego u ostalim zemljama”. Rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da će apoteke raditi do 18 časova i da postepeno kreću da rade građevinski radnici, zanatse radnje, krojači, obućari, saloni automobila… Kriterijumi su strogo definisani i uskoro će biti objavljen spisak onih koji će moći da rade.

Rekla je i da u nedelji od 27, aprila keću da rade frizerski saloni i teretane a u nedelji posle te kafići i restorani, sve uz striktno poštvanje mera i dozvoljene udaljenosti među posetiocima.

Kada je reč o aviosabraćaju, rekla je da se situacija najopštimalnije rešava unutar sopstvenih granica i da svako otvaranje značči potencijalno unošenje virusa s nepoznatog terena.

Kako je navela, važiće različite mere za različite kategorije građana koji dolaze u našu zemlju. Neki će verovatno ići u karantin od 28 dana a nekad će se prihvatati ako neko ima skori negativan nalaz.

KOMENTARIŠI