Književno veče: Pisac prof. dr Zoran Živković predstavio dve nove knjige

Književno veče: Pisac prof. dr Zoran Živković predstavio dve nove knjige

Foto: Urban City // B.P.

U maloj sali Centra za kulturu Požarevac, u organizaciji Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u četvrtak 21. oktobra, održano je književno veče na kojoj je naš poznati pisac prof. dr Zoran Živković, predstavio dve nove knjige.

Prva knjiga je “Kritičko izdanje romana Zli dusi F.M. Dostojevskog”, a druga knjiga je Živkovićev roman „Bela soba“ koju je Treći program Radio Beograda emitovao tokom jula, u sedamnaest nastavaka, a koja bi do kraja godine trebalo da se pojavi i u štampanom obliku, prvo na engleskom jeziku, uz izdanju američke izdavačke kuće „Kadmus pres“, a zatim na srpskom jeziku, uz izdanju izdavačke kuće „Zavod za udžbenike“ .

Povod za “Kritičko izdanje romana Zli dusi F.M. Dostojevskog” bila su čak četiri jubileja u ovoj godini, od kojih su tri međunarodna, a četvrti posebno značajan za srpsku kulturu. Pored toga što se ove godine navršava puna dva veka od rođenja Dostojevskog (rođen je 11. novembra 1821. godine) i 140 godina od njegove smrti (preminuo 9. februara, 1881. godine), proteklo je i 150 godina od trenutka kada je ovaj roman počeo da izlazi u nastavcima u časopisu „Ruski vesnik“, ali i punih sto godina od njegovog prvog objavljivanja na srpskom u prevodu Kosare Cvetković pod naslovom „Nečiste sile“.

Uloživši tri i po godine rada, profesor Živković je, u susret jubilejima, priredio ne samo prvo kritičko izdanje romana „Zli dusi“, već i prvo kritičko izdanje uopšte nekog dela Dostojevskog na srpskom.

Razgovor sa piscem vodila je Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik.

KOMENTARIŠI