Književno veče u Kostolcu: Po sokaku sejala

Književno veče u Kostolcu: Po sokaku sejala

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u utorak 12. marta, održano je književno veče pod nazivom „Zvezde po sokaku sejala“ na kome su predstavljene knjige zavičajnog pisca i hroničara, Vojkana Ivkovića.
O njegovom dosadašnjem delu govorili su: Dragan Stojićević Stojke, profesorka Velinka Arsenijević, Zlatan Pejkić i Zorka Stojanović. Pesme su čitali Vojkan Ivković, Marija Kopun i Dragan Žuržević, a veče su upotpunili svojim pesmama Ljubiša Sarafimović, frulaš i Slobodan Janković, vokalni solista.

O autoru:

Vojkan Ivković je rođen 1967. godine u selu Petka. Završio je Tehničku školu u Kostolcu i radi kao službenik obezbeđenja u PRIM-u. Ali, Vojkan je oduvek gajio ljubav prema književnosti i prema istoriji svog kraja. Kao zavičajni pisac i hroničar značajno je doprineo očuvanju, razvoju i promociji kulture i tradicije našeg kraja.
Dobitnik je više nagrada na književnim takmičenjima. Osvojio je treće mesto na književnom takmičenju „Dan prosvetnik radnika“ 1984. godine, zatim drugo mesto na takmičenju pesnika amatera u Trsteniku 1988. godine i prvo mesto na „Festivalu mladosti“ u Požarevcu 1985. godine.
Svoje pesme je objavljivao i u zajedničkim zbirkama i zbornicima poezije. Ušao je u antologiju braničevskih pesnika druge polovine dvadesetog veka „Kao čerga široka duša“. Napisao je na desetine recenzija knjiga svojim kolegama piscima.
Do sada je objavio sledeće knjige:
Ljubav u opanku (2006), 75 godina fudbala u Petki (2006), Stiška povelja (2007), Nad tabačnicom anđeli požarevački (2009), Zlatne kočije Kostolca (2010), Selo Petka po tragovima prošlosti do sadašnjosti (2011), Salakovac, selo u Stigu (2013), Varošica stara sanja (2014), Pesma Vardaraca (2015).

KOMENTARIŠI