Foto: Pixabay // ilustracija

Da su potrebne veće količine krvi, stižu apeli na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da su neophodne rezerve nedeljne rezerve u ovom trenutku 1.500 jednica krvi, a prošle nedelje 92 odsto od tog broja je prikupljeno.

U poslednjih mesec dana, broj pacijenata u kovid sistemu manji je za oko 3.000. Zato su mnoge zdravstvene ustanove izašle iz crvene zone i vratile se zbrinjavanju svojih starih pacijenata i operativnim programima.

Rezerve AB negativne krvne grupe su na minimumu, smanjuju se rezerve i B krvne grupe.

Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da je tokom vikenda bilo 126 doborovoljnih davalaca krvi, a ono šti su neophodne rezerve u ovom trenutku je 1.500 jednica krvi – prošle nedelje 92 posto od tog broja je prikupljeno.

“To znači da ne možemo napraviti značajne rezerve ali zadovoljamo potrebe zdravstvenih institucija za koje je zadužen Institut”, kaže dr Rodić.

“Čestitamo svim građanima koji su dobrovoljni davaoci krvi, ovo je poseban dan. Neka svako srce kuca je slogan. I tokom pandemije kada je bilo ograničeno kretanje dobrovoljni davaoci su nastavili da daju krv i pomogli da se mnogi građani izleče”, rekla je dr Rodić.

Što se tiče pandemije, ukazuje da je 172.000 građana dalo krv, što je 17 odsto manje ako se poredi sa periodom pre pandemije.

Objašnjava da svi koji su primili “Sinofarm” i “Fajzerovu” vakcinu mogu dati krv bez odlaganja, a što se tiče “Sputnjika” i “Astra-Zeneke” mora da prođe dve nedelje od primljene druge doze.

Što se tiče građana koji su preležali kovid, oni mogu dati krv nakon 15 dana ako nisu imali upalu pluća, ukoliko jesu – onda mora da prođe tri meseca do konačnog ozdravljenja.

Pet mobilnih ekipa za transfuziju je u Požarevcu, Smederevu, Lajkovcu, na kopu Radljevo, Voždovcu i u Studentskom gradu.

Krv može dati svako ko je zdrav, punoletan, i ima više od 50 kilograma – muškarci na svaka tri a žene na svaka četiri meseca.

KOMENTARIŠI