Ko u Srbiji hoće obavezni vojni rok

Ko u Srbiji hoće obavezni vojni rok

Decembarska klasa vojnika u četvrtak je počela da pristiže u kasarne i to u trenutku kada deluje da je vojska veoma popularna među mladima. I istraživanja pokazuju da je sve više onih koji su za vraćanje obaveznog roka, a u medijima se sve češće govori o temi vraćanja obaveznog "služenja vojske".

Međutim, kada se pogledaju rezultati, u oči upada to što je najviše onih koji se zalažu za to da svako duži uniformu u grupi stanovnika Srbije starosti između 70 i 75 godina.

U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u četvrtak je dobrovoljno služenje vojnog roka počela decembarska generacija vojnika.

Reč je o prvoj generaciji vojnika za koju će dobrovoljno služenje vojnog roka trajati šest meseci i obuhvataće tromesečnu individualnu i specijalističku obuku, a zatim i kolektivnu obuku i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka vojnog roka, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako pokazuju nova istraživanja, sve ih je više koji su za to da uniforma bude i obavezna. Dvadesetogodišnji Nikola Zdravković se nije prijavio za ovaj rok, ali verovatno će za sledeći.

“Hoću da se prijavim zato što generalno volim takve stvari i zato što mislim da svaka država treba da ima vojsku i to obaveznu kao što je pre bila”, ističe Zdravković.

Na pitanje da li bi i drugi iz njegove generacije rado da prolaze sve to, Zdravković odgovara: “Retko ko, a i retko ko bi mogao tamo da izdrži”.

Ipak, portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić, za B92.net kaže da se za decembrasku klasu vojnika do sada prijavilo više od 600 kandidata.

“Interesovanje za doborvoljno služenje vojnog roka sa oružjem je već godina izraženo i po klasama se uvek prijavljuje dovoljan broj kandidata za svaki uputni rok”, navodi Krivokapić.

Kako kaže, zbog velikog interesovanja od 2014. godine uvedena su dva dodatna uputna roka. Vojska sada prima “guštere” četiri puta godišnje – u martu, junu, septembru i decembru.

CELU VEST PROČITAJTE OVDE.

KOMENTARIŠI