Koje su novine u polaganju male mature

Koje su novine u polaganju male mature

Prvih dana marta osmaci počinju da se pripremaju za polaganje probnog završnog ispita koji ih očekuje krajem meseca. Proba male mature osmacima pre svega služi da se upoznaju sa procedurama, kao i da se oprobaju u znanju, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Probni test će se održati 26. i 27. marta iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa.

Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kaže za RTS da prodaja zbirki zadataka počela još krajem januara.

“Zbirka ima 450 zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, kao i prethodnih godina, navodi Stanojevićeva.

Kako je naglasila, timovi koji su pripremali zadatke uzeli su u obzir i pandemiju koronavirusa.

Navela je da su zadaci u skladu sa onlajn lekcijama koji se emituju i na RTS-u, a članovi timovi su bili u komunikaciji sa nastavnicima i znaju kako đaci rade.

Testovi se pregledaju onlajn

Prema njenim rečima, novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što će se testovi pregledati onlajn kako bi se obezbedila pouzdanost tog procesa.

“Proces je dobio jedno novo ruho – digitalizaciju. Samo polaganje će još biti klasično uz papir i olovku”, navodi Stanojevićeva, ali će se, kako očekuje, za koju godinu preći na onlajn.

Kaže da je pregledanje testova koje ide posle toga digitalizovano.

Testovi stižu na jedno mesto gde se skeniraju. Nastavnici pregledaju testove onlajn. Na primer, po jedan nastavnik iz Niša i Jagodine pregledaju isti zadatak jednog učenika čime se, napominje, garantuje pouzdanost pregledanja.

“Ukoliko postoji razlika u oceni tačnosti nekog zadatka pregledanje preuzima supervizor”, kaže Stanojevićeva dodajući da su to retki slučajevi.

Većina đaka se ne sprema za probni test

Kako je dodala, sam upis će teći onlajn, ali će učenici moći da se prijave i u školama.

“Prema onome što kažu nastavnici u školama je da se većina đaka ne sprema za probni test, već on prvenstveno služi da se upoznaju sa procedurama – na koji način se popunjava test, da ne zaborave da na kraju sve popune hemijskom olovkom”, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Drugi aspekt probnog testa je da se osmaci da oprobaju u znanju i vide čega se sećaju iz nastavnog gradiva i koliko.

Stanojevećeva ukazuje da škole kao i obično daju podršku đacima u pripremanju završnog ispita tako što organizuju pripreme za polaganje.

“Podrška za polaganje završnog ispita priprema se i na RTS-u. Škole imaju ustaljene procedure, dobili su preporuke od Zavoda”, zaključuje Stnojevićeva.

KOMENTARIŠI