Koliko će biti niže rate stambenih kredita

Koliko će biti niže rate stambenih kredita

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

U “Službenom glasniku” objavljena je odluka Narodne banke o petnaestomesečnom ograničenju visine kamata na stambene kredite.

U bankama kažu da je preko 100.000 kredita sa promenljivom. a skoro 60.000 kredita sa fiksnom ratom. Ograničenje kamate važi za sve.

Prema saopštenju Udruženja banaka, banke su ranije bile upoznate sa merama Narodne banke. Sada je u toku tehnički deo posla kako bi klijenti od oktobra, pa u narednih 15 meseci, zaista osetili olakšanje u otplati stambenih pozajmica. Ova mera će u proseku doneti uštedu u otplati oko 1.000 evra po kreditu.

“Korisnici mogu da očekuju novi anuitetni plan uz obaveštenje pet dana pre oktobarske rate. To podrazumeva da tkozvana služba bek ofis dostavlja nalog IT službi da promeni izveštajne podatke, jer će svakog meseca morati da se dostavljaju podaci o primeni ove odluke Narodnoj banci Srbije”, kaže Marina Papadakis, generalna sekretarka Udruženja banaka Srbije.

Niže rate i do 25 odsto

Podsetimo, mera važi za sve stambene kredite podignute prvi put do 200.000 evra za nekretninu koja je uknjižena i važiće 15 meseci. Za stambene kredite odobrene do 31. jula 2022. godine čija je kamata sada narasla na 6,08 odsto, mora da se vrati na 4,08 odsto i to će važiti do kraja 2024. godine.

Za stambene kredite sa promenljivom kamatom, fiksni deo marže ne sme da bude veći od 1,1 odsto. Kod kredita sa fiksnom kamatom ona ne može biti veća od 5,03 odsto.

“Ovo je hrabra odluka Narodne banke. Naravno, za krajnje potrošače i korisnike kredita to je dobra vest, jer će imati umanjenje anuiteta od 50, pa do 150 evra procentualno i do 25 posto će biti smanjenje mesečne rate. Ono što građani treba da znaju da neće morati naknadno nadoknađivati tu razliku između administrativne i tržišne kamatne stope i verujem da je Narodna banka Srbije pravovremeno reagovala”, smatra Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum.

Banke će biti oprezne u odobravanju novih kredita

Banke su u prvom polugodištu povećale profit za 50 odsto i ova mera će ga sigurno umanjiti. Ipak, slične mere se primenjuju i u drugim zemljama.

“Banke će osetiti teret ove mere, ali moramo da kažemo da imamo razumevanja za trenutak u kojem je ovakva odluka doneta. Ona nije iznenadna za nas, mi smo bili upoznati. Nije izuzetak, baš u Hrvatskoj je regulisano na vrlo sličan način”, poručuje

Osim toga, banke su podnele i teret olakšica u otplati kredita u švajcarskim francima. Poslednja mera će svakako uticati da banke budu oprezne u odobravanju novih kredita.

KOMENTARIŠI