Foto: Pixabay // ilustracija

Krizni štab je odlučio da se uvedu kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte, u zatvorenom prostoru. Propusnice neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Mnogo se očekivalo i spekulisalo, a Krizni štab je prelomio – od subote, od 22 časa uvodi se nova mera od koje se očekuje da pomogne u borbi sa koronavirusom – kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Premijerka Ana Brnabić objasnila je da taj kovid sertifikat zapravo predstavlja potvrdu druge, odnosno treće doze vakcine, koja nije starija od druge doze 210 dana, tj. sedam meseci.

“Ukoliko ste primili drugu dozu, a nakon sedam meseci niste primili treću dozu, neće vam biti validan kovid certifikat”, navela je Brnabićeva.

Pored vakcinacije, boravak u ugostiteljskom objektu moći će da omogući i negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata. Negativan antigenski test biće validan 48 sati. I preležani kovid-19 omogućiće boravak u restoranima i kafićima – samo ako ste ga preležali u prethodnih sedam meseci.

Kôd će skenirati kovid redar.

“Na ulazu će kovid redar, inspektor ili komunalni milicajac koji bude dolazio, skenirati QR kôd. Taj kôd će pokazati da li je zeleno – da je validan, ili je crveno – da nije validan. U skladu sa tim ćete moći da boravite u zatvorenim prostorima”, objasnila je premijerka.

Kovid propusnicu možete imati na papiru ili na mobilnom telefonu.

I ugostiteljski radnici moraju posle 22 časa da imaju kovid pasoš.

Šta je kovid propusnica

KOMENTARIŠI