Kon: Ako ćemo drastičnije mere, sada je vreme da se odluči

Kon: Ako ćemo drastičnije mere, sada je vreme da se odluči

Epidemiolog Predrag Kon Izjavio je da je sada maskimum epidemije i da se plaši još šeste nedelje, naglasivši da “čekanja više nema”.

“Ako ćemo da preduzimamo drastičnije mere, sada je došlo vreme da se o tome odlučuje”, rekao je Kon za Danas.

Na pitanje kakav je njegov lični stav, kao i da li ima potrebe za rigoroznijom ograničenjima, Kon je rekao da “u Beogradu, koji je posebno ugrožen, mora na bilo koji način da se osigura da se kontakti između građana smanje do maksimuma”.

On ipak ne može da kaže da li to znači i 24-časovnu zabranu kretanja, ističući još jednom da nema “više vremena za pregovore i priče, jer se sad spasavaju životi”.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem za sada nije ugrožen, ali je situacija krajnje ozbiljna.

“Za sada nijedna bolnica nije zatvorena što ne znači da nemamo ogromnih problema. Jasno je da kadar koji ima infekciju jednostavno ne sme da radi jer moramo da osiguramo da se infekcija ne širi u bolnicama”, rekao je Kon.

Kako je naglasio, oboleli radnici i radnice u izolaciji su gubici koji se moraju nadomestiti, ekipe se smanjuju a ostaje isti posao.

“Ogromna dodatna aktivnost je potrebna”, naglasio je Kon.

On je rekao i da zaraženi zdravstveni radnici koji ne pokazuju nikakve simptome “mogu od kuće da se uključe i da obavljaju, recimo, deo administrativnih poslova”.

“Mislim da su sada svi shvatili koliko je važno da sačuvamo zdravstvene ustanove i zašto su nam bile potrebne improvizovane bolnice. A mislim da će vremenom i da se shvati zašto te improvizovane bolnice nisu hoteli. Hoteli ne mogu ni na koji način da obezbede vrstu ; izolacije i bezbednosti koja je neophodna”, rekao je Kon.

KOMENTARIŠI