Kon: Blagi pad broja novoobolelih, pritisak na bolnice i dalje veliki

Kon: Blagi pad broja novoobolelih, pritisak na bolnice i dalje veliki

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Predrag Kon rekao je da u Beogradu dolazi do blagog opadanja broja novozaraženih, ali da je pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u celoj zemlji još uvek ekstremno veliki.

Kon je za TV Pink kazao da smo u nedelji kada se očekuju efekti uvedenih mera i da se u poređenju sa podacima od prošlog petka i subote naslućuje da će ih biti.

“U Beogradu se naslućuje da će tog efekta biti, jer u poređenju sa podacima od prošlog vikenda, dolazi do blagog opadanja broja zaraženih“, rekao je Kon.

On je, međutim, ukazao da je pritisak na bolnice još uvek ekstremno veliki, da je u Beogradu skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, a manje od 700 otpusta, kao i da je u celoj Srbiji oko 300 prijema dnevno.

“Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut”, rekao je Kon.

Na pitanje da li će biti jačeg zatvaranja, ukoliko mere ne daju rezultate, Kon je kazao da su pred nama novi izazovi, slave, katolički Božić, Nova godina i dodao da postoje informacije da se prodaju aranžmani za doček Nove godine.

Dodao je i da “moramo na neki način odvratiti veliki upliv naših građana, kao što je bilo pred Uskrs“, jer svuda u Evropi je korona prisutna.

Vakcinacija će trajati minimum godinu dana

On je objasnio da ne možemo imati odjednom tolike količine vakcina kako bi se svi vakcinisali, i dodao da će se taj proces dešavati minimum godinu dana.

“Zbog toga su bitni planovi vakcinacije, prioriteti i uključivanje svim institucija koje potvrđuju bezbednost“, rekao je Kon.

U svim situacijama kada neko proizvodi nešto što je korisno, uvek se nađe neko ko pravi lažne kopije i pokušavaju da dođu do “lakog” novca, upozorio je on i ocenio da je bitno da se o tome govori, kako bi ljudi bili obavešteni da ne nasedaju.

KOMENTARIŠI