Kon: Epidemiji potrebno oko deset nedelja da se smiri

Kon: Epidemiji potrebno oko deset nedelja da se smiri

Foto: Pixabay // ilustracija

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je merama prevencije epidemija razvučena i da je potrebno oko deset nedelja da se ona smiri.

– Ovaj virus pripada respiratornim virusima, a respiratorne infekcije imaju tipične epidemijske procese koji traju šest do osam nedelja, bez mera koje smo mi preuzeli. Sa tim merama se čitava situacija menja. Mi smo namerno to produžili, šest do osam nedelja je uobičajno da smo pustili da se virus širi i da nismo ništa radili. Sobzirom da je to novi virus, nismo znali previše o njemu, u međuvremenu smo saznali, i zbog toga smo mi razvukli taj period na 10 do 12 nedelja. Zato sam danas govorio o svom optimizmu, to su razlozi zbog kojih gajim taj optimizam jer kako sam rekao, sada je počelo drugo poluvreme u kome mi vodimo – rekao je Kon u emisiji “Prva tema” na TV Prva.

Na pitanje zbog čega je pre nekoliko dana izjavio da virus nije pod kontrolom, a danas je optimističan, Kon je izjavio da verovatno nije bio dovoljno razumljiv tada.

Usledila je konstatacija da se ne poklapaju mišljenja naše struke sa mišljenjem kineskih stručnjaka koji su rekli da do vrhunca virusa u Srbiji još nije došlo. Epidemiolog Kon kaže da su i oni i domaća struka u pravu.

KOMENTARIŠI