Kon: Epidemijska situacija se poboljšava, ali nema opuštanja

Kon: Epidemijska situacija se poboljšava, ali nema opuštanja

Situacija sa kovidom 19 se poboljšava i nije više vanredna, ali je i dalje nestabilna i nesigurna, ocenio je gostijući u Jutarnjem programu epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Dodao je da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine i da su postojeće mere produžene zato što daju rezultate.

Doktor Predrag Kon kaže da ćemo u toku ove nedelje videti stvarno stanje i efekte novogodišnjih i božićnih praznika.

“Epidemijska situacija se poboljšava, nije više vanredna, ali je nesigurna, nestabilna i povremeno nepovoljna. Mnogo je ljudi na respiratoru i ne možemo reći da je dobro”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, mere koje ostaju na snazi daju rezultate i zato je produženo radno vreme kafana, kafića i prodavnica koje nisu prehrambene.

“Nema razloga za promenu nečega što je dalo rezultate. Nema organizovnog dočeka Srpske nove godine i važi potpuno isti režim za ovaj doček kao za onaj ranije. Sve praznike treba slaviti u užem krugu porodice i deluje mi da je stanovništvo to prihvatilo i to je ono što je dobro. Svakako nije vreme za opuštanje”, navodi gost Jutarnjeg programa.

Kon ponavlja da još dugo treba održavati distancu, nositi masku i voditi računa o higijeni, prati ruke, a da o ukidanju mera možemo razmišljati tek kad se postigne kolektivni imunitet.

Sprovesti istragu o velikom broju preminulih lekara

Skoro 70 zdravstvenih radnika preminulo je od kovida, pa dr Predrag Kon kaže da je potrebna detaljna analiza zašto je u poslednjih mesec dana toliko lekara izgubilo bitku s kovidom 19.

“Treba uporediti dinamiku smrtnosti lekara sa opštom smrtnošću stanovništva. Onda treba videti kako je došlo do zaražavanja. Mi znamo da u delu gde imamo ozbiljnu zaštitnu opremu, moguća mesta za zaražavanje su mesta gde se pravi pauza i popije kafa”, kaže član Kriznog štaba.

Dodaje i da je mnogo pacijenata na respiratoru, a da je na svakom mestu gde se daje kiseonik veća koncentracija virusa.

“Znamo da je u određenim klinikama bilo više zaražavanja izvan klinike nego unutar njih”, ističe Kon i ponavlja da se podaci o smrtnosti lekara tek prikupljaju u Ministarstvu zdravlja.

Nema razloga odlagati drugo polugodište

Smatra da nema razloga da se pomera ili odlaže početak drugog polugodišta.

“Kad smo zatvorili škole, želeli smo da izbegnemo da deca idu u škole dok ne prođe maksimum. Sada izlazimo iz maksimuma, nema razloga za novo odlaganja. Biće opet podela na grupe. Ako se jedan slučaj pojavi, on se izdvaja, ako se pojave dva slučaja, izdvaja se odeljenje. Uvek postoji mogućnost da se nešto promeni, ali je ta mogućnost mala”, navodi dr Kon.

Stižu nove doze vakcina, uskoro masovnija vakcinacija

Dr Kon kaže da će o vakcinaciji odlučivati Nacionalni komitet za imunizaciju, ali da je važno da stižu nove doze vakcina.

“Svake nedelje pristiže količina ‘Fajzerovih’ vakcina, svakih sedam dana. Do kraja januara očekujemo još 500.000 ruske ‘sputnjik’ vakcine i oko milion ‘Sionovakovih’ vakcina iz Kine. Kada to stigne, povećaće se broj vakcinalnih punktova. Biće većih punktova poput sajma, sportskih centara. To, međutim, treba da rade ekipe iz domova zdravlja, pa je potrebna dodatna organizacija”, ističe sagovornik RTS-a.

On je zadovoljan dosadašnjim tokom vakcinacije i kaže da je samo juče stiglo preko 18.000 doza za zdravstvene radnike i korisnike domova za stare, kao i da će uskoro početi da se vakcinišu oni koji su se prijavili preko e-Uprave.

Doktor Kon će u četvrtak primiti drugu dozu vakcine protiv korone i kaže da za sada nema nikavih neželjenih efekata.

“Ove vakcine su bezbedne, efikasne i pokazuju da su efikasne i na nove sojeve. Prate se sve izmene virusa i to će biti sastavni deo budućnosti. Treba da mislimo kako da idemo napred, da sprovodimo vakcinaciju i da povećamo kolektivni imunitet. Da sprečimo nove talase, da i ako se dese na proleće, budu manji. To sve zavisi od nas i od odziva”, rekao je Kon.

Odgovarajući na pitanje o uvođenju obavezne vakcinacije pre ulaska u određenu zemlju, dr Kon kaže da svaka zemlja ima pravo da zahteva dokaz o vakcinaciji, ali da ne bi smela da određuje i vakcinu kog proizvođača građani treba da prime.

KOMENTARIŠI