Kon: Moguća određena vrsta zatvaranja, situacija prelazi u vanrednu

Kon: Moguća određena vrsta zatvaranja, situacija prelazi u vanrednu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršava i prelazi iz nepovoljne u vanrednu.

Kon je ta TV Pink na pitanje da li se razmatra zatvaranje zemlje, što je korak na koji su se odlučile mnoge evropske zemlje u ovom trenutku, odgovorio je da je moguća “određena vrsta zatvaranja, da su određene stvari zabranjene”, ali da će eventualno ograničenje kretanja biti definisano na neki drugi način, a ne onako kako je bilo na početku epidemije, kada je bio uveden policijski čas.

Kon je istakao da je u Beogradu kritična situacija sa brojem zaraženih koronavirusom i da mora da se spreči dalje prenošenje kako bi se sačuvao zdravstveni sistem.

Kada je reč o bolničkim kapacitetima u Beogradu, on je rekao da će se “raditi ono što se mora” i da će se tražiti prostor za smeštaj, verovatno van glavnog grada.

“Juče je zabeleženo 1.106 novozaraženih u Beogradu i, nažalost, očekujemo da se porast nastavi tokom sledeće nedelje, ali da neće biti tako naglo povećanje, ali ne možemo biti sigurni da će se to i desiti”, rekao je Kon.

On je ranije na Fejsbuku ponovo apelovao da građani da izbegavaju masovne skupove, pogotovo one sa uz glasnu muziku i pevanje.

“Mi se nismo sastajali u Kriznom štabu, i to bi trebalo da se promeni. Drugo, nastupa vikend, a vikend je vreme kada dolazi do najviše zaražavanja u Beogradu zbog tih frekvencija, kontakata, posebno u uslovima gde trešti muzika, gde se naginjemo, vičemo da bismo se bolje čuli… Te situacije se moraju izbegavati “, upozorio je Kon.

On je naveo kako je zdravstveni sistem već dva puta pokazao da je spreman i sposoban, ali sada je iscrpljen.

KOMENTARIŠI