Kon: Nalazimo se u ozbiljnoj situaciji

Kon: Nalazimo se u ozbiljnoj situaciji

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da danas imamo najcrnji dan sa osam smrtnih ishoda i kreće strmi uspon, peta nedelja se jasno najavila.

“Pitanje je zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca da li će shvatiti da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji”, upozorio je Kon.

Kaže da broj hospitalizovanih prelazi kapacitete, i da nismo imali improvizovane bolenice bili bismo u većem problemu.

Odbacio je kritike na društvenim mrežama na račun donetih mera, ističući da je to napad na zdravstvenu bezbednost građana.

Ukazao je da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo prenošenje. “Mere su donete samo da to spreče, nema tu pregovaranja”, rekao je Kon.

“Od 1918. godine ovakvu epidemiju nismo imali”

Predrag Kon je izjavio da smo u ozbiljnoj epidemiji, koja se dešava jednom u veku. “Od 1918. godine ovakvu epidemiju nismo imali”, rekao je Kon.

Na pitanje da li će narednih dana biti većeg prebacivanja pacijenata sa klinika u privremene bolnice, Kon je rekao da to zavisi od odluka kliničara koji prate stanje.

“Razni su problemi, ali to ne znači da sistem ne funkcioniše, niko neće zaustaviti porođaje i teška stanja. Ono što se sada odlaže , to su planirane operacije koje mogu da čekaju”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, poslednja slamka je 24 sata potpunog sprečavanja kontakata.

KOMENTARIŠI