Kon: Naredne dve sedmice rast broja zaraženih

Kon: Naredne dve sedmice rast broja zaraženih

Foto: YouTube screenshot

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je sinoć da će u naredne dve sedmice rasti dnevni broj zaraženih koronom i da očekuje “petocifrene brojke”, a možda “i više desetina hiljada” inficiranih, napominjući da taj virus “sad crikuliše više nego ikad pa je takva i mogućnost zaražavanja”.

“Bilo je jasno da će Nova godina biti okidač za naglo pogoršanje epidemiološke situacije i da nam stiže omikron. Nova godina pogotovo sve ono što je organizovano nije smelo da se desi. Danas je jasno da to možda čak treba i osuditi u situaciji kad je medicinski deo Kriznog štaba bio jasan da tako nešto ne sme da se dogadja”, rekao je Kon za Radio televiziju Srbije.

Na pitanje o predstojećoj Novog godini po julijanskom kalendaru i najavama koncerata, on je rekao da je razumeo da će ih u Srbiji biti desetak, kao i da je Beograd “eksplodirao posle koncerata i svega onog što se u njemu dešavalo”.

“Danas je u Beogradu oko 3.500 novozaraženih, a dostigao je 4.200 jednog dana. U odnosu na ukupnu Srbiju bilo je oko polovine novozaraženih”, rekao je Kon, navodeći da se “sad to prebacuje na Srbiju” pa polako “eksplodira Novi Sad”.

“Da se vratimo na 13. januar. To je krajnje nedopustivo”, rekao je Kon, navodeći da je poslao još ranije zahtev sa predlozima mera o kome treba da se izjasne “svi” premijerka Ana Brnabić, ali i neki od članova medicinskog dela Kriznog štaba, čiji je i on član.

Kako je naveo, to je “nacrt u kojem je jedna od glavnih stvari o kojoj treba definitivno da se razgovara zabrana javnog okupljanja”.

“Mi smo nekada imali zabranu javnog okupljanja više od pet lica”, rekao je Kon, uz opasku da “stručnjaci ne mogu da se tretiraju kao lutkarsko pozorište”.

KOMENTARIŠI