Kon: Počelo je, pune se bolnice

Kon: Počelo je, pune se bolnice

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za RTS da je već počelo punjenje bolnica, kao i da će se povećavati broj novozaraženih.

On je naveo da se epidemiološka situacija jasno pogoršava, s tim što je još uvek relativno mirno.

“Broj onih koji su u bolnicama je u odnosu na neki period ranije još uvek mali, ali će se to menjati i počeće punjenje bolnica. To je zapravo već i počelo”, dodao je Kon u razgovoru za RTS.

Ukazao je da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze, kao i da se to dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

“Ne čeka se ništa, mere su na snazi, treba samo da se sprovode i da se poštuju. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva”, poručuje Kon.

Moramo da shvatimo – ako se na vakcinišemo onda ćemo imati borbu sa ovim još jako dugo, naglašava Kon.

Istakao je da postoje neki podaci koji sada uznemiruju i koji pokazuju da u zemljama koje su visoko vakcinisane se pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani, a da su vakcinisani.

“To je posledica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinisanje mladih direktno nastavlja dalje ovu pandemiju”, kaže Kon.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, kaže da se već duže vreme priča o tome.

“To će se zaista i dogoditi, očekujemo da se to dogodi i kod nas. Da li ćemo imati ograničenja vremenskog trajanja da na taj način rešavamo taj problem ili će se dati preporuka – videćemo. U svakom slučaju to je na dnevnom redu vrlo brzo i moraće se doneti neko rešenje”, naveo je Kon.

KOMENTARIŠI