Kon: Sada nije realno popuštanje mera

Kon: Sada nije realno popuštanje mera

Epidemijska situacija u Srbiji je ozbiljna, ali može da se vidi da je došlo do usporavanja broja novih slučaja koji se sada održava na visokom nivou, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Predrag Kon je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da očekuje da postojeće mere daju rezultat i kroz brojeve novozaraženih tokom sledeće nedelje.

“Nažalost, imaćemo smrtne slučajeve, jer oni dolaze dve do tri nedelje kasnije. Povećanje broja umrlih je, nažalost, očekivano”, rekao je Kon.

Poručuje da je neophodno održati postojeće mere, i da se eventualno o nekim merama može raspravljati, ali da to trenutno nije realno.

“Nadam se da će u toku sledeće nedelje biti moguće početi razgovore”, ukazao je Kon.

Na pitanje o navodima premijerke, koja se sledeće nedelje nada popuštanju mera, Kon je rekao da je to perspektiva, ali da je pitanje kada je to realno.

“U situaciji sa ovakvim brojevima nije realno o tome pričati. Nadam se da će sledeće nedelje biti moguće”, rekao je Kon.

Potrebno ubrzati imunizaciju

Govoreći o procesu vakcinacije, Predrag Kon je rekao da paralelno sa merama sprečavanja kontakata mora da se ubrza imunizacija.

Naglasio je da je broj imunih ljudi u Srbiji, kojima je prošlo dve nedelje od druge doze, više od 600.000.

Kako je rekao, to ističe jer to objašnjava zašto je bilo zaražavanja posle prve doze, a nekad i posle druge. Rekao je da će toga i dalje biti, ali u malom procentu.

Predrag Kon je poručio da će se efekat vakcinacije sigurno videti.

“Ovo je izbor, u ovom trenutku, da li hoćete da se zarazite, pod znacima navodnika jer niko neće, ili ćete da se vakcinišete”, rekao je epidemiolog.

“Strah od vakcina nije racionalan”

Dodaje da sa onima koji su potpuno protiv vakcinacije ne bi trebalo ni razgovarati jer su uvereni u ono što pričaju, ali kaže da je njih jedan ili dva odsto.

Međutim, navodi da ima veliki broj neodlučnih i zaplašenih. Poručije da bi trebalo racionalizovati strah i objasniti da je strah od bolesti jedna stvar, a od vakcine druga.

“Od vakcine nije racionalan, jer je vakcina bezbedna, efikasna i efektivna”, rekao je Kon.

KOMENTARIŠI