Epidemilog dr Predrag Kon izjavio da nas novi udar koronavirusa očekuje već u novembru.

Brzina povratka virusa je šokantna i sve može da se preokrene za dve nedelje. Problem su žarušta u okolnim zemljama, ali i dolazak zime, piše današnji “Blic”.

Naš poznati epidemilog i član kriznog štaba rekao je za Blic da će neke mere, koje su do sada bile na nivou preporuka morati da postanu obavezne ukoliko se trend rasta obolevanja od koronavirusa poveća.

Radi se, kako je objasnio, o obaveznom nošenju maski i na otvorenom, kao i u zatvorenom, što je do sada bilo na nivou preporuke.

Nadležni su ranije istakli da je epidemiološka situacija u Srbiji za sada povoljna, ali je koronavirus praktično eksplodirao u svim zemlajam bivše SRFJ. Zbog toga, ali i drugih faktora, nadležni kažu da se prati situacija u više gradova zbog porasta broja zaraženih.

Najviše novozaraženih ponovo je registrovano u Beogradu, a gradovi gde raste broj obolelih su i Kraljevo, Niš, Novi Sad, Trstenik, Bujanovac i Vranje.

U ovom trenutku nisu se stekli uslovi za održavanje masovnih sportskih događaja, jer bi bili veliki rizik za širenje korona virusa, kaže imunolog Srđa Janković, preneo je RTS.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo kronavirusa kod 36 korisnika i 11 zaposlenih.

KOMENTARIŠI