Kon: Ubrzava se aktivnost virusa

Kon: Ubrzava se aktivnost virusa

Iz nedelje u nedelju se ubrzava aktivnost virusa korona i povećava broj zaraženih, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i istakao da je nošenje maski u bolnicama i dalje na snazi, te pozvao građane da poštuju tu meru, kako se ne bi inficiralo još više ljudi.

Prema njegovim rečima, za svaki boravak u zatvorenom prostoru najbezazlenija i najsigurnija mera je nošenje maske. Ponovio je i da kada bi to svi radili zaštita od koronavirusa bi bila 95 odsto.

„Još uvek se nalazimo u situaciji da će i dalje biti porasta broja zaraženih, to zabrinjava, ali činjenica je da je trenutno u Srbiji prisutan isključivo omikron”, naveo je Kon, prenosi Tanjug.

On je rekao i da to utvrđuje naš Nacionalni institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i dodao da je 6. juna bilo ispod jedan odsto prisustva podvarijatne omikrona, a sada je blizu 28 odsto.

Na pitanje da li se može osoba zaraziti iako je primila četiri doze vakcine, Kon je odgovorio da svako može biti Bajden, aludirajući na američkog predsednika koji ima blagi oblik kovida, iako je vakcinisan četiri puta.

„Ovaj virus je jako zarazan, neočekivano zarazan i svaki naš čovek može da bude Bajden, ali vakcina je još uvek temeljna zaštita i efektivnost je veća od 70 odsto”, poručio je Kon.

On je pozvao starije građane, posebno one koji pripadaju grupi slabijeg imuniteta, da prime buster, ukoliko to još nisu učinili.

„Nema šta da čekaju”, dodao je Kon.

KOMENTARIŠI