Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će “vrlo verovatno” u jednom trenutku doći do uvodjenja restriktivnih mera u borbi protiv epidemije koronavirusa, a da je sada najvažnije predočiti gradjanima da izbegavaju skupove i nose zaštitne maske.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije, Kon je naveo da je ograničenje kretanja kao opcija na poslednjem mestu i naglasio da se pre toga mora obezbediti da ne dolazi do kontakta sa zaražanima.

“Uvodjenje dodatnih mera mora biti u skladu sa situacijom. Mi pored povećanja broja zaraženih imamo i punjenje bolnica. Sigurno je da nam sve to stoji nad glavom za neke nove restriktivne odluke. Za sada je najvažnije da se gradjanima kaže, naročito u Beogradu, da izbegavaju skupove i nose maske”, rekao je Kon.

Kon ukazuje da se ipak ispoljava neki sezonski karakter virusa, ali da još uvek ne može da se tvrdi da li će virus ostati trajno na ovim prostorima.

Epidemiju bi mogla da uspori kolektivna svest, koja, kaže, može da nas zaštiti dok ne bude vakcine.

Član Kriznog štaba je demantovao informacije da se ne radi praćenje kontakata zaraženih.

“Niko ne vidi satiranje od posla čitave epidemiološke službe u Srbiji, postoje četiri smene, radi se neprekidno. Sa svakim od 100 kontakata treba da se ispriča gde je bio. Priča o tome da se svi testiraju je nešto što nije sprovodivo. Testiraju se oni koji imaju simptome a da su kontakti. Da se ispituju svi kontakti, laboratorijski, bilo bi idealno, ali ne može da se očekuje da se ostvari”, naglašava Kon.

Govoreći o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa direktorima kovid bolnica, koji će biti održan kasnije danas, Kon je kazao da pretpostavlja da će Vučić dati svoje vidjenje i mišljenje situacije koju je prouzrokovala epidemija korona virusa u Srbiji.

KOMENTARIŠI